Medalja Grada Karlovca 13. domobranskoj pukovniji

KARLOVAC – Sjećanjem na svoje poginule pripadnike, karlovačka 13. domobranska pukovnija obilježit će u četvrtak, 15. studenoga 20 godina od ustroja. Postrojba je osnovana 15. studenoga 1992. godine i bila je sljednica legendarne 110. brigade Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske. Ta je postrojba također bila i nositelj obrane Karlovca tijekom Domovinskg rata sve do 30. lipnja 1995. kada je rasformirana.

Predstavnici ove ratne postrojbe, predvođeni prvim ratnim zapovjednikom pukovnikom Vilimom Lulićem danas su novinare upoznali s događanjima kojima će se označiti 20 godina od osnutka pukovnije. Tako će u četvrtak gradonačelnik Damir Jelić predstavnicima pukovnije predati Medalju Grada Karlovca, a potom će na više lokacija biti položiti vijenci i upaljene svijeće – pod središnji križ groblja Jamadol, pod križ kod Nacionalnog svetišta Svetog Josipa na Dubovcu, na spomenike na Trgu hrvatskih branitelja i Turnju te na spomen-ploču u zgradi Veleučilišta u kojoj je jedno vrijeme bilo Zapovjedništvo 13. domobranske pukovnije. Navečer od 18 sati u crkvi Presvetog Trojstva služit će se misa za poginule.

Na početke ustroja 13. domobranske pukovnije podsjetio je njezin prvi ratni zapovjednik pukovnik Vilim Lulić. Iako je zaspovjed o osnivanju te postrojbe dobivena 27. listopada 1992. godine, trebalo je proći dvadesetak dana do njezine pune operativne spremnosti a to je bilo upravo 15. studenoga. Najveći dio postrojbe sačinjavali su pripadnici i zapovjedništvo iz 2. bojne 110. brigade HV.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/tiskpuk_1.mp3}

U pukovniju su ušli i pripadnici nekadašnje Samostalne domobranske bojne Karlovac, a svi zajedno držali su crtu bojišnice dugu oko 40 kilometara od kanala Kupa-Kupa s jedne do Belajskih Poljica s druge strane, uključujući i područja Zastinje, Ladvenjaka i Markušića. Postrojba je preuzela i zonu odgovornosti na jugoistočnim prilazima gradu, legendarnom Turnju te na Sajevcu i u Mikšićima. Upravo na turanjskom mostobranu pripadnici 13. domobranske pukovnije bili su sudionici i najvećeg i pravog vatrenog krštenja jer je od 9. do 14. rujna 1993. godine trajao najozbiljniji i najžešći pješačko-tenkovski napad na Karlovac. Pukovnija je odbila sve napade, neprijatelju zadala teške udarce od kojih se više nije oporavio.

U svoje dvije i pol godine postojanja 13. domobranska pukovnija izgubila je 38 boraca a pedesetak ih je bilo ranjeno. Kroz nju je prošlo više od 3.100 pripadnika među kojima je bilo i 86 žena.