Radnici tvrtke Incrementum prosvjedovali na Korzu; ostali bez posla, plaća i radnih knjižica

KARLOVAC – Naša sudbina još uvijek nije poznata, kazali su radnici Incrementuma d.o.o. Karlovac koji su danas mirno prosvjedovali na Trgu Matije Gupca u Karlovcu zahtjevajući svoje teško zarađene plaće ili bar radne knjižice kako bi se mogli prijaviti na burzu rada.

Naime, njihova situacija postala je nesizvjesna nakon što je karlovačka tvrtka DIP otkazala najam prostora Incrementumu. Navodno je Incrementum DIP-u dužan oko 2 milijuna kuna.

No, samo prije godinu i pol dana situacija je bila sjajna, DIP je pogone pilana i dorada s pripadajućim zemljištem i s oko šezdesetak radnika zbrinuo u Incrementumu. Sve se počelo urušavati kada je švicarski gazda otpustio pet radnika kao višak, nakon toga ovog mjeseca otkaz su dobili svi radnici.

Iako su im danas na ulici podijeljene liste od plaća za listopad, novac im na račune neće sjesti.

Iz tvrtke Incrementum poručili su radnicima kako su otkaze dobili zbog nemogućnosti ulaska u prostore DIP-a iako je od suda naloženo da se omogući nastavak proizvodnje. Također, u priopćenju kojeg su poslali radnicima navode da su nakon što im se omogući rad voljni ponovno zaključiti nove ugovore o radu.

Iz DIP-a su se oglasili priopćenjem kojeg potpisuje Damir Fistrić, član nadzornog odbora, koji kaže kako su ulaganja švicarskog kapitala u DIP pala u vodu. Također, navodi da su radnici nezakonito dobili otkaze jer je ugovorima koji su sklopljeni s njima preuzeta obveza preuzimanja stečenih prava koja su otkazima zanijekana.

U priopćenju se između ostalog kaže kako će DIP učiniti sve da radnicima ponovno organizira posao, a istovremeno pomoći da naplate svoja potraživanja od Incrementuma.

– Naime, sudskim putem smo zatražili zabranu raspolaganja zalihama i imovinom tvrtke Incrementum u korist naplate potraživanja koje radnici i naša tvrtka potražuju od Incrementuma, naglasio je Fistrić član nadzornog odbora DIP-a u priopćenju koje je posalo medijima.

prosvjed_dip2