KABA

“Svjedočite povijest jer na to imate pravo!”

KARLOVAC – “Neka Medalja Grada koju danas primate ne bude priznanje samo za ono što ste učinili u prošlosti nego i zalog budućnosti. Jer vi, pripadnici 13. domobranske pukovnije, ostvarili ste nešto što su naši preci sanjali tisuću godina. Iz njihovih snova izvlačili ste niti, tkali ih i stvarali nešto što je stvarnost.”

Tim se riječima gradonačelnik Karlovca Damir Jelić obratio nekadašnjim dužnosnicima zapovjedništva 13. domobranske pukovnije, postrojbe koja je na današnji dan formirana prije 20. godina. Za sve što su dali u obrani Karlovca i ovog dijela Hrvatske, Pukovnija je primila Medalju Grada Karlovca.

Obrazlažući kako niti jednu odluku o dodjeli Medalje do sada, pa tako i ovu za 13. domobransku pukovniju, nije donio sam već na prijedlog mnogih, Damir Jelić je zahvalio i na doprinosu koji su pripadnici ove postrojbe utkali za Karlovac.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/medalja_1.mp3}

Na prijamu kod gradonačelnika bili su nekadašnji čelni časnici 13. domobranske pukovnije – Marija Jelkovac, Branko Kenfelja, Damir Stojković, Ivan Rašić, Nikola Bakale, Krunoslav Perković, Vladimir Škrtić, Branko Halužan i prvi ratni zapvjednik postrojbe Vilim Lulić koji je i primio Medalju Grada Karlovca iz ruku gradonačelnika Damira Jelića.

Time je ujedno otpočelo skromno označavanje 20. obljetnice od ustroja 13. domobranske pukovnije koja je upravo na današnji dan 1992. godine bila spremna za borbena djelovanja. U svoje dvije i pol godine postojanja 13. domobranska pukovnija izgubila je 38 boraca a pedesetak ih je bilo ranjeno. Kroz nju je prošlo više od 3.100 pripadnika među kojima je bilo i 86 žena.

Imedika

A njezini borci i zapovjednici danas se sjećaju i svojih poginulih pa su tijekom dana položili vijence i upaljene svijeće na više spomen-obilježja i grobalja u gradu kao i na zgradu Veleučilišta u kojoj je svojedobno bilo Zapovjedništvo postrojbe. Učili su to i predstavnici iz više udruga proisteklih iz Domovinskog rata a kod spomen-obilježja na Turnju upaljenu svijeću položio je i zapovjednik Hrvatrske kopnene vojske general-pukovnik Dragutin Repinc sa najbližim suradnicima. Navečer od 18 sati u crkvi Presvetog Trojstva služit će se misa za poginule.

 

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/medalja_1511/*{/rokbox}

 

 Ples