Karlovački salon o ratnim danima Karlovca i Vukovara

KARLOVAC – U sklopu Karlovačkog salona u gradskoj vijećnici održana je tribina pod nazivom Karlovac za Vukovar u ratu i miru. O ratnom stanju u Karlovcu govorili su mnogi učesnici toga doba, a tešku vukovarsku priču ispričao je brigadir Branko Borković – Mladi Jastreb, zadnji zapovjednik obrane Vukovara.

Ovo nije samo priča koja bi trebala dodirivati povijest već i afirmirati događaje koji nas očekuju u budućnosti, kazao je u svom uvodu gradonačelnik grada Karlovca Damir Jelić. I to najviše zbog onih koji više nisu sa nama, a koji su najviše dali.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vukovar_1.mp3}

A mi danas živimo sam naših, očeva i majki, djedova i baka, braće i sestara koji su 90-ih stvarali Hrvatsku. O karlovačkom bojištu pričali su tadašnji načelnik PU karlovačke Ivan Štajduhar, stožerni brigadir Ivan Polović, zapovjednik 110. brigade Rudolf Brlečić i mnogi drugi. Veliki aplauz dobio je i Mišo Hrastov koji je također bio nazočan. Osvrt na cijelo ratište dao je prvi zapovjednik i osnivač Vojne policije, pukovnik Ivan Grbavac Cobra. Vukovarksu priču ispričao je brigadir Branko Borković – Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara, posebno o problemima s kojima su se susretali, a koje je Hrvatska nastojala riješiti mirnim putem.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vukovar_jastreb.mp3}

Branitelji Vukovara borili su se koliko su imali mogućnosti, naglašava brigadir Borković.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vukovar_3.mp3}

Vukovar broji 5 tisuća mrtvih, a Borković istiće gotovo da i nema sela koje nema masovnu grobnicu. I Karlovac je svi znamo, dao veliki obol obrani i odigrao veliku i značajnu ulogu u obrani Hrvatske, jer malo koji prostor je imao opterećenje kao Kalovac. Ukupno su poginula 344 branitelja, a 1.176 ih je ranjeno. No ostaje i dalje otvoreno nekoliko pitanja, ističe ratni zapovjednik Ureda za obranu, Željko Šančić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vukovar_4.mp3}

No, o ratnim zbivanjima, premalo se uči u školama i još uvijek se sudionici toga doba ne slažu oko svih činjenica, dok naši generali u Hagu čekaju presudu. 2007. godine osnovan je Memorijalni centar, a godinu kasnije je počeo s radom. Svoje mišljenje s nazočnima je podijelio saborski zastupnik i dragovoljac domovinskog rata, Josip Benčić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vukovar_5.mp3}

ka_vukovar2