KABA

Novim projektom razminirano još 7 hektara zemljišta kod Josipdola

JOSIPDOL – Čak 40 mina pronađeno je na 7 hektara površine u općini Josipdol, kod naselja Prodanovići. Rezultat je to još jednog završenog projekta razminiranja na području ove općine, koja je jedna od najzagađenijih minama na našem području.

Brežuljak Pitomi Javor između naselja Pavlići I Prodanovići nalazi se samo 5 kilometara od Josipdola, a 15 kilometara udaljen je Ogulin. Ovim projektom razminirana je poljoprivredna površina tog područja. Ovdje je prije 20 godina bila prva crta bojišta, a za godinu dana na ovom prostoru će ponovno rasti poljoprivredne kulture.

Uz Karlovačku županiju, jedino još Vukovarsko – srijemska izdvaja vlastita sredstva za razminiranje, ove godine radi se o 350 tisuća kuna, naime sredstva iz povrata lovozakupnine lovci već 7 godina daju za razminiranje.

Sredstvima iz lovozakupnine pridodana je financijska pomoć vlade Luxembourga preko ITF-a. Iako se smanjenjem miniranog područja u Hrvatskoj, smanjuju i donacije, ITF će i dalje pomagati Hrvatskoj da riješi problem mina.

Zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić predao je potvrdu o razminiranju ovog područja načelniku općine Josipdol Zlatku Mihaljeviću, a svečanosti su još nazočili direktor ITF-a iz Ljubljane Dorijan Maršič, župan Karlovačke županije Ivan Vučić i predsjednik Lovačkog saveza Karlovačke županije Vinko Pavlić.

U Karlovačkoj županiji 1995. godine bilo je 150 tisuća kilometara četvornih minski sumnjivog područja, 32 kilometra četvorna miniranih, a procjenjuje se da je bilo oko 30 tisuća protutenkovskih mina. Od tada do danas dogodila su se 182 minska incidenta, stradale su 264 osobe, od kojih 60 smrtno. Danas u županiji ima 65 kilometara četvornih minski sumnjivog prostora, te 15 četvornih kilometara miniranog područja.

Najveća zahvala ide pirotehničarima, u ovom slučaju tvrtke Titan iz Požege, koji svojim nesebičnim radom omogućuju sigurniji život svima nama.

mine_josipdol2