KABA

Klapa Voneti s partnerima iz Latvije i Walesa u EU projektu učenja kroz glazbu

KARLOVAC – Karlovačka klapaVoneti u siječnju se uključila u međunarodni projekt “Cjeloživotna emocija – učenje kroz glazbu” pod vodstvom Klape Škrlet iz Kutine. Projekt je zajedno s partnerima iz Latvije i Walesa kandidiran na natječaj za europska sredstva u veljači te je odobren u iznosu od 68.500 eura.

Agencija za mobilnost i programe EU odabrala je za financiranje projekt “Lifelong emotion – learning through music” (“Cjeloživotna emocija – učenje kroz glazbu”) koji će u naredne dvije godine Klape Škrlet i Voneti provoditi sa svojim partnerima iz Creation Development Trusta iz mjesta Blaengarw u okrugu Bridgend u Walesu i Ķekavas novada Kultūras aģentūra iz grada Kekava nedaleko glavnoga grada Rige u Latviji.

Kroz aktivnosti projekta naše klape će imati nastupe u Walesu i Latviji, a osim promocije hrvatske kulturne glazbene baštine publika u Hrvatskoj će u studenom 2013. imati priliku upoznati glazbenu baštinu Latvije i Walesa. Jedna od najvažnijih aktivnosti je upravo stručna suradnja. Svaka od pjevačkih skupina će u svoj repertoar, ali na svoj specifičan regionalni način, uključiti tradicijske napjeve i pjesme iz druge dvije regije odakle dolaze partneri.

Projekt će, osim toga, omogućiti uspoređivanje i unaprijeđenje metoda rada i cjeloživotnog učenja u tri zemlje, obogaćivanje znanja voditelja pjevačkih skupina i zborova i njihovu veću konkurentnost, upoznavanje domaće publike s radom latvijskog i velškog zbora i upoznavanje tradicionalnog i tradicijskog repertoara koji izvode.

Specifična uloga klape Voneti u projektu bit će izrada novih aranžmana za jednu latvijsku i jednu velšku skladbu koje će biti izvođene zajedno s hrvatskom klapskom glazbom u ožujku u Latviji te u 2014. u Walesu i njihovo snimanje na zajednički CD. Voditelj klape Veton Marevci vodit će seminar na temu klapskog pjevanja u Hrvatskoj, te će klapa sudjelovati u izradi zajedničke latvijsko-hrvatsko-velške kolekcije pjesama u brošuri i na CD-u. naravno, klapa će sudjelovati i u svim mobilnostima – gostovanjima u Latviji i Walesu.