KABA

Karlovčanin Mirsad Bećirović na Svjetskom prvenstvu u karateu

KARLOVAC/PARIZ – Uz pregršt vijesti o uspjesima karlovačkih sportaša, jedna fantastična vijest stigla je iz Francuske. Na Svjetskom prvenstvu u karateu koje je održano u Parizu, pred 12.000 gledatelja nastupio je naš jedini slijepi karate reprezentativac Karlovčanin Mirsad Bećirović.

U sklopu 21. svjetskog seniorskog karate prvenstva održan je jedinstveni povijesni događaj jer su prvi puta nastupile osobe s invaliditetom izvodeći karate kate. Hrvatsku je predstavljala šesteročlana reprezentacija od koje su tri osobe u invalidskim kolicima, te jedini slijepi karataš Mirsad Bećirović koji je na tatami došao u pratnji svog psa vodiča Pine.
Uz Mirsada nastupile su i slijepe osobe iz Venecuele, Moldavije, Škotske, Australije i Japana.

Ovo je posvijesni događaj – prvo svjetsko prvenstvo u karateu na kojem je održana demonstracija osoba s invaliditetom, a za Hrvatsku su, uz Mirsada nastupila i trojica karataša u invalidskim kolicima Ivica Vuković, Zoran Novak i Aleksandar Bajić, čime je Hrvatska imala i najbrojniju reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu.

Ovom demonstracijom WKF je otvorio vrata budućem natjecateljskom sudjelovanju osoba s invaliditetom i integraciju sportaša s invaliditetom u redovan sustav natjecanja.

Prvo sljedeće službeno natjecanje na kojem će se natjecati i osobe s invaliditetom u svojoj kategoriji bit će održano u siječnju u Dubajiu, a na njega je pozvan i naš Mirsad.

karate_mirsad2