KABA

U Ogulinu predstavljena knjiga Josipa Jurčevića

KARLOVAC – Ogranak Matice hrvatske Ogulin i Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin organizirali su sinoć predstavljanje knjige ”Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina”, autora prof. dr. sc. Josipa Jurčevića.

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Andrija Hebrang, predsjednik Upravnog vijeća za pronalaženje i održavanje grobova komunističkih zločina nakon drugog svjetskog rata, Tihomir Dujmović, novinar i autor knjige. Knjiga je najnoviji i najtočniji popis činjenica o mjestima masovnih pogubljenja nakon II. svjetskog rata. Rezultat su istraživanja za Državno odvjetništvo RH. Do danas je utvrđeno 1.517 prikrivenih stratišta i grobišta u Hrvatskoj, Sloveniji i BIH, od kojih su na 1.343 za zločine odgovorne jugoslavenske komunističke vlasti. Prvi put objavljuju se i podaci o 183 tajne grobnice u Srbiji. Podaci su iznijeti po općinama, vremenu stradavanja te vojnoj i civilnoj i nacionalnoj pripadnosti žrtava. Pridodani su i podaci o 196 obilježenih mjesta stradavanja. Na području Karlovačke županije utvrđena su 84 grobišta i to vojnika, civila, svećenika, pripadnika svih nacionalnosti.

Zašto Vlada RH onda ukida Ured za istraživanje komunističkih zločina i zašto operativne poslove Ureda preuzima Ivan Grujić, za kojeg Hebrang pun gorčine pita kako je moguće očekivati da će dugogodišnji dužnosnik UDBE koji je za UDBU radio od 1972., dakle za organizaciju koja je likvidirala, pokapala i sakrivala žrtve na skrivene lokacije, istraživati poslove iste te UDBE? Zašto je ukinuta kolumna Tihomira Dujmovića u Večernjem listu nakon objavljene priče o grobnici nedaleko Sljemenske ceste? Jedno je sigurno. Nakon II. svjetskog rata u režimu jugoslavenskih komunističkih vlasti dogodio se najveći mirnodopski zločin. Naša zadaća je prenijeti povijest na mlađe naraštaje bez mržnje jer narod koji ne zna svoju povijest osuđen je na njeno ponavljanje, ponovio je autor na kraju predstavljanja.

knjiga_stratista_2

knjiga_stratista_3

omicron