KABA

Rober Erdeljac ponovno izabran ravnateljem Šumarske škole, no čeka se potvrda ministra Jovanovića!

KARLOVAC – Na jučerašnjoj sjednici Šumarske i drvodjelske škole Karlovac, bivši ravnatelj Robert Erdeljac je sa četiri glasa za i tri protiv ponovno izabran za ravnatelja škole. No tu odluku mora još potvrditi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji navodno to ne namjerava. Podsjetimo, 31 učenik upisan ispod bodovnog praga u četverogodišnja zanimanja meteorološkog i šumarskog tehničara te drvodjelskog tehničara dizajnera, stajalo je Roberta Erdeljca pozicije ravnatelja Šumarske i drvodjelske škole. Ostavku je podnio u listopadu, kako kaže, iz moralnih razloga, jer je nadležna prosvjetna inspekcija naredila ispis učenika.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/erdeljac_ravnatelj_1.mp3}

A time su i sačuvana radna mjesta profesora, zbog toga ga najviše pogađa medijsko linčovanje.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/erdeljac_ravnatelj_2.mp3}

Uz ostavku, dobio je i kaznu. Naime, 19. studenoga samostalna prosvjetna inspektorica u Karlovcu donijela je rješenje kojim se škola i ravnatelj proglašavaju krivim jer se nisu pridržavali određenih članaka Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/erdeljac_ravnatelj_3.mp3}

No Zakon propisuje i mandatnu kaznu prema kojoj odgovorna osoba može biti samo novčano kažnjena do 10 tisuća kuna.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/erdeljac_ravnatelj_4.mp3}

Na ponovljenom natječaju Erdeljac je priložio i potvrdu Ureda Ministarstva obrane kojom dokazuje da je hrvatski branitelj u statusu dragovoljca, zbog koje ima prednost pred ostala dva kandidata prijavljena na natječaj, a to su bili Dejan Benko i Đurđa Janjanin. O odluci o imenovanju Roberta Erdeljca ravnateljem Šumarske škole, čeka se potvrda ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koji je još u listopadu napomenuo kako neće dati potporu Erdeljcu. Jer ako ravnatelja škole razriješi ministar kao što je bilo u slučaju ravnatelja Prirodoslovne škole Damira Jakšića, on idućih 10 godina ne može biti ravnatelj škole. No s obzirom da je Erdeljac sam podnio ostavku, ima pravo pristupiti natječaju i postati ravnateljem.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/erdeljac_ravnatelj_5.mp3}

U 1. razredu meteoroloških tehničara nalaze se samo tri učenika, od kojih je jedan ponavljač. Zakon propisuje minimalno 24 učenika, iznimno u određenim okolnostima može ih biti 20.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/erdeljac_ravnatelj_6.mp3}

Trenutno je razrednik 1. razreda stolara tapetara, trogodišnjeg zanimanja gdje je upisana većina onih nepropisno upisanih učenika. No postoji zakonska odredba prema kojoj se oni mogu nakon završetka 1. polugodišta prebaciti u četverogodišnje zanimanje.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/erdeljac_ravnatelj_7.mp3}

Hoće li učenici iskoristiti to pravo ili ne, vidjet ćemo vrlo brzo. No ako iskoriste to pravo, onda se zaista postavlja pitanje je li cijela ova zavrzlama oko upisa, ispisa i ostavki bila potrebna.