KABA

Štrajkaju učitelji, profesori i medicinske sestre

KARLOVAC – Sindikati učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara organizirali su jednodnevni štrajk upozorenja zbog otkazivanja kolektivnog ugovora i smanjivanja plaća.

Pod okriljem Matice hrvatskih sindikata i Hrvatskog školskog sindikata Preporod štrajka se u gotovo svim osnovnim i srednjim školama, u znanstvenim ustanovama i zdravstvenom sustavu.

Zbog štrajka neće raditi gotovo sve škole u Hrvatskoj pa sindikalci preporučuju roditeljima da ne poslušaju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ih je jučer pozvao da pošalju svoju djecu u škole, te da ih ne šalju na nastavu koja se ionako neće održati. Za djecu koja ipak dođu u škole odgovorni će biti ravnatelji, koji moraju organizirati njihovo čuvanje.

Učitelji i nastavnici će danas održati zborove radnika a nakon toga u školama će ostati dežurati štrajkaški odbori, dok ostali članovi sindikata mogu ostati štrajkati na svojim radnim mjestima ili, ako žele, mogu otići kući, kažu sindikalci.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta priopćeno je kako Vlada neće platiti vrijeme provedeno u štrajku. Upozoreno je i da su ravnatelji dužni osigurati održavanje nastave te voditi evidenciju o tome tko radi, a tko je u štrajku.

strajk_pros.