KABA

Koncert ususret Božiću

ŽAKANJE – Kulturno umjetničko društvo Žakanje priredit će ususret Božiću prigodan koncert. Održat će se u prostoru DVD-a Jurovski Brod u subotu 15. prosinca od 18 sati, javlja nam potpredsjednik KUD-a Žakanje Željko Plesac.

 Osim članova KUD-a Žakanje u programu Božićnog koncerta sudjelovat će KUD Tamburica iz Cetingrada i Crkveni zbor Uznesenja blažene Djevice Marije iz Žakanja.

 Kulturno umjetničko društvo Žakanje je osnovano 1983. godine s ciljem prikupljanja, čuvanja i prezentacije izvornih pjesama, plesova, običaja i nošnji na području uz rijeku Kupu na sjeveru Karlovačke županije a to je danas teritorijalno područje općina Žakanje i Ribnik koje kulturno i tradicijski pripada ozaljskom kraju. Specifičnost toga dijela Hrvatske je da se nalazi na mjestu gdje se sa južne strane rijeke Kupe dodiruje kultura Pokupskog kraja, a sa sjeverne strane Kupe sa Belokranjskom kulturom Republike Slovenije. Mješanjem tih kultura nastao je i specifičan govor – kajkavska ikavica i cijeli niz pjesama i plesova po kojima je taj kraj postao poznat u cijeloj Hrvatskoj.

KUD Žakanje je do sada bilo na mnogobrojnim smotrama diljem Lijepe naše a njezini članovi posebice su ponosni na nastupe na Vinkovačkim jesenima, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Voloderskim jesenima, smotrama folklora u Metkoviću, Kutini, Novskoj, Jalžabetu…
 

Društvo okuplja 50 članova kroz 3 sekcije – mlađoj sekciji, aktivnoj sekciji i tradicijskim sviračima gucima koji su četiri godine zaredom (od 2005. do 2009.) proglašeni za najbolje tradicijske svirače Karlovačke županije. U suradnji s Hrvatskom radio televizijom KUD Žakanje snimio je dokumentarac o običajima Žakanjskog kraja pod nazivom “Što se ono tamo bijeli”.