Osnovan građanski pokret “Neću usluge Toplane!”

KARLOVAC – Zbog višemjesečnih problema s Toplanom i Gradskom toplanom, u Karlovcu je osnovan građanski pokret pod nazivom “Neću usluge toplane!”.

Prije nekoliko mjeseci, kada je Gradska toplana d.o.o. bez znanja i privole te protivno volji građana pribavila njihove osobne podatke te im temeljem tih podataka počela ispostavljati račune za grijanje, započela je apokalipsa za brojne Karlovčane, piše u priopćenju koje su poslali iz novoosnovanog pokreta, koje je potpisao karlovački aktivist Domagoj Švegar.

Dio građana zaštitu je potražio pri Državnom inspektoratu RH, navodeći da s Gradskom toplanom nisu nikada niti osobno niti putem predstavnika stanara potpisali ugovor, te da ne žele koristiti njihove usluge. Međutim, od Državnog inspektorata dobili su odgovor kako je više od 50% vlasnika stanova u njihovoj zgradi platilo račun za grijanje, pa je prema tome ugovor s Gradskom toplanom valjan iako nikada nije potpisan. Osim toga, Državni inspektorat također je zaključio da svi oni koji se ne žele grijati putem toplane moraju pribaviti suglasnost svih kupaca na zajedničkom mjerilu. Drugim riječima, “Državni inspektorat je konstatirao da su građani protivno svojoj volji ušli u ugovorni odnos s Gradskom toplanom u trenutku kada su njihovi susjedi platili račun te da iz tog ugovora de facto više nikada ne mogu izaći”, jer se na jednom zajedničkom mjerilu nerijetko nalazi i stotinjak stanova i poslovnih prostora, pa je prema tome prikupljanje suglasnosti svih vlasnika stanova spojenih na zajedničko mjerilo u stvari nemoguć uvjet, kažu u Građanskom pokretu.

Ohrabrena ovakvom odlukom, Gradska toplana otišla je korak dalje i prijavila Državnom inspektoratu sve vlasnike stanova koji su se fizički izdvojili iz sustava centralnog grijanja, pa čak i one koji su to učinili prije nego što je Gradska toplana uopće osnovana i registrirana na trgovačkom sudu. Apsurdna karlovačka priča dosegnula je vrhunac na Badnjak, kada je Gradska toplana poštom dostavila prijetnju ovrhom tim istim vlasnicima stanova, koje je neposredno prije toga prijavila Državnom inspektoratu, a u prijavi navela da su se odvojili iz sustava centralnog grijanja. Dakle, “ovrhom pokreću prisilnu naplatu od građana za koje i sami priznaju da niti teoretski nisu mogli koristiti njihove usluge”! Ovakvo skandalozno postupanje Gradske toplane ne čudi nas previše, obzirom da je ona u vlasništvu Grada Karlovca, čiji je “boss” Damir Jelić hrvatskoj javnosti postao poznat po izjavama poput “nema većeg zla nego kad muškarac abortira”. Za razliku od gradonačelnika Jelića, mi “smatramo da je gaženje ustavom zajamčenih prava i sloboda čovjeka puno veće zlo od “muškog abortusa” (što god to Jeliću značilo), te smo zbog toga formirali građanski pokret “Neću usluge toplane!”, zaključuju u pokretu.

Pokret “Neću usluge toplane!” svoje će aktivnosti započeti provođenjem dvije peticije, koje će svi zainteresirani građani moći potpisati već ove subote 29. prosinca i u nedjelju 30. prosinca od 9 do 12 sati na karlovačkoj gradskoj tržnici (kod sata). Prvom peticijom iz Građanskom pokreta traže da se svakom vlasniku stana na njegov zahtjev omogući odvajanje iz sustava centralnog grijanja, jer smatraju da svaki vlasnik stana mora imati pravo odabira načina grijanja svog doma i u tome ga ne smiju sprečavati niti susjedi niti Gradska toplana. Druga peticija, koju će biti paralelno provedena, namijenjena je svim građanima koji žele da se Gradska toplana d.o.o. prestane financirati iz proračunskih sredstava Grada Karlovca.