10 godina Eko Pana

KARLOVAC – Ekološko društvo Pan obilježilo je 10 godina djelovanja. Iako su počeci bili teški, danas je ova Udruga prepoznata od strane građana, ali i lokalne vlasti. Uspješno su proveli niz projekata, članovi su Mreže zelenih telefona i Zelenog foruma.

Brojna divlja odlagališta otpada, te onečišćenje rijeka, najčešći su razlozi zbog kojih građani zovu Zeleni telefon, osim toga u porastu je broj poziva vezan uz urbanističke i prostorne planove. Broj poziva iz godine u godinu je sve veći, što je dokaz da je Eko Pan prepoznat, a osim Karlovačke županije, Zelenim telefonom Eko pana pokrivena je Ličko – Senjska županija. Valja istaknuti kako se Zeleni telefon ne financira, odnosno djelatnici rade na volonterskoj bazi.

Osim Zelenog telefona, Udruga se bavi i uklanjanjem divljih odlagališta otpada, jedna od posljednjih je akcija čišćenja na Strmcu, gdje se uključila jedna velika tvrtka, što su začeci suradnje s korporacijama. Osim toga odrađena je Zelena čistka, na Kalvariji, a u tu akciju uključilo se i planinarsko društvo Dubovac, te pripadnici Hrvatske vojske.

Program zaštite kopnenih voda u sljedećoj je godini prioritet, naime prihvaćanjem Lokalne agende za karlovačke rijeke otvoren je put prema čitavom nizu projekata iz tog područja. Osim toga nastavit će rad na razvijanju volonterizma, kroz volonterski centar čije osnivanje se očekuje. U planu je nastavak rada u Eko centru Šćulac, nastavlja se projekt male tvornice reciklaže, buvljak Imam dam dobro sam, te novi projekt Eko bicikla koji će početi s provođenjem u proljeće.