U Karlovcu najmanje liste čekanja za preglede

KARLOVAC – Gotovo 25% pacijenata u Karlovačkoj županiji na preglede u Opću bolnicu Karlovac dolazi putem e-naručivanja. Velik lista čekanja nema, a to je primjećeno i u ministarstvu zdravlja, naime ministar Rajko Ostojić pohvalio je karlovačku bolnicu kao jednu od najboljih u Hrvatskoj što se tiče čekanja na preglede.

Pohvala ne čudi, jer Karlovačka bolnica sudjelovala je u pilot projektu e-lista i e-naručivanja Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kaže ravnatelj Nedjeljko Strikić, te dodaje kako je trenutno u tijeku pilot projekt e-ugovaranja.

Na 90% pregleda, odnosno dijagnostičkih i terapijskih postupaka liste čekanja su ispod državnog prosjeka, a najduže se čeka na operaciju katarakte – lista čekanja je čak godinu dana. Za holter EKG, odnosno 24-satno snimanje kod problema sa srcem i tlakom čeka se stotinjak dana, a to je uvjetovano brojem aparata, naime ima ih 13, a u upotrebi su svi svakog dana. Od e- naručivanja najviše koristi imaju pacijenti, a umreženi su svi liječnici opće medicine iz županije.

Dobra suradnja za Zavodom za zdravstveno osiguranje, ali i obiteljskim liječnicima, te visoka informatička opremljenost bolnice rezultirali su najmanjim listama čekanja, kaže Strikić.