KABA

Prije 70 godina u New Yorku umro Nikola Tesla

KARLOVAC – Veliki znanstvenik i genijalac Nikola Tesla, kojem mnoga otkrića nisu priznata, umro je u siromaštvu prije 70 godina u New Yorku. Njegovi izumi na području električne energije ostavili su velik trag u svjetskoj znanosti, a i danas je inspiracija brojnim inovatorima.

Rođen je 1856. godine u malom ličkom mjestu Smiljanu, a gimnazijsko školovanje završio je u Karlovcu. Najveće Teslino dostignuće je konstrukcija niza uređaja koji se temelje na primjeni izmjenične struje. Imao je oko 700 izuma, od kojih je samo 112 patentirao. Svoje izume stvarao je na dobrobit čovječanstva, kako bi svima bili dostupni, stoga nije volio patente.

Dio njegovih otkrića nikad mu nije priznat, primjerice izum žarulje koji se pripisuje Edisonu, uvelike je rad našeg genijalca, kao i radio za što je Nobelovu nagradu dobio Marconi. Tesla je znao reći – nije mi žao što drugi kradu moje ideje. Žao mi je što nemaju svoje.

Jedini je znanstvanik 20. stoljeća po kojem je nazvana fizikalna jedinica, a u njegovu čast i jedan krater na Mjesecu nosi njegovo ime.

Karlovački inovatori nastavljaju tragom Nikole Tesle, osim što je Udruga inovatora Karlovačke županije najbrojnija u Hrvatskoj, po rezultatima su također u vrhu, što dokazuju brojna priznanja s kojima se vraćaju s raznih izložbi i natjecanja.

Iako je umro u siromaštvu, vjerojatno bi bio ponosan što njegovi bojni izumi žive i danas. Svaki put kad se služite mobitelom ili računalom prisjetite se Nikole Tesle, naime čipovi, odnosno mikroelektronika, rade na tri osnovna sklopa, a temeljni je otkrio upravo Tesla.