KABA

Fiskalizacija bez nepravilnosti u Karlovcu

KARLOVAC – Porezni inspektori jučer su krenuli u kontrolu ugostitelja, odnosno fiskalnih blagajni. Podsjetimo, od 1. siječnja na snazi je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, drugim riječima ugostitelji su umreženi s Poreznom upravom, čime bi se trebalo suzbiti lažno prijavljivanje prometa u ugostiteljskim objektima.

Jučer su kontrolirana 122 objekta u Karlovcu, a niti u jednom nisu nađene nepravilnosti. Prvog dana kontrole u Hrvatskoj porezni inspektori obišli su više od 1000 objekata, a nepravilnosti su pronađene u 61 lokalu. Osim Karlovca, po zakonu rade objekti u Varaždinu, Požegi i Vukovaru. Nadzor se nastavlja do kraja tjedna, a ugostiteljima koji nisu uveli fiskalne blagajne, objekti će biti zapečaćeni.

Podsjetimo, fiskalizacija se provodi u tri faze, za sada su obveznici ugostitelji i srednje veliki poduzetnici, od 1. travnja trgovci i slobodna zanimanja, a od 1. srpnja svi ostali obveznici. Očekuje se kako bi ove godine u državnom proračunu zahvaljujući fiskalizaciji trebalo biti oko pola milijarde kuna više.