KABA

Karlovac u Mimari

ZAGREB – Zagrebački muzej Mimara od sinoć je domaćin izložbe o Karlovcu. Naime otvorena je izložba Portret grada Zvijezde, fotografa Gorana Vranića. Izložbu je otvorio pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac, a zvijezda izložbe je, karlovačka Zvijezda.

Riječ je o detaljima pročelja zgrada u staroj gradskoj Zvijezdi, a nalaze se na 50 fotografija. Igrom svjetla i sjene, autor je zabilježio današnji prašnjav sjaj karlovačke zvijezde i prikazao suvremenu stvarnost grada uronjenu u 433 godine postojanja Karlovca. A dobar dio motiva na fotografijama prikazuju upravo trošne krovove, prozore i ostale djelove arhitekture. Riječ je o ciklusu fotografske interpretacije detalja arhitekture i urbanizma hrvatskih gradova. Nakon Zagreba, Dubrovnika, Rijeke, Lipika, Pakraca i Koprivnice, na red je došao i Karlovac.

Kada imate nešto staro, logika nalaže da ne može izgledati kao novo, naglasio je gradonačelnik grada Karlovca, Damir Jelić, prilikom otvorenja izložbe I nadodao kako je upravo to draž naše stare gradske jezgre. Ljepote Karlovca autor je bilježio dvije godine, a karlovačka Zvijezda odlična je inspiracija. Detalji na fotografijama dokaz su kako Karlovac ipak ne zaostaje za drugim hrvatskim gradovima po ljepoti detalja i ahitekture.