KABA

Lik i djelo franjevca Đuke Bencetića pretočeno u knjigu “Tješitelj karlovačke sirotinje”

KARLOVAC – Jučer je u Franjevačkom samostanu jučer održana promocija knjige o Đuki Bencetiću – “Tješitelj karlovačke sirotinje”. O djelovanju tog franjevca te njegovu značaju za Karlovac govorili su autori knjige. Inače, pater Bencetić je rođen 1871., a umro je 1940. godine. Pokopan je na groblju Dubovac, a njegove kosti su prošle godine prebačene u franjevačku grobnicu.

Lik i djelo franjevca Đuke Bencetića mogao bi se sažeti u sintagmu “tješitelj karlovačke sirotinje” što i stoji na njegovoj nadgrobnoj ploči. Da nije po ničem drugom poznat nego samo po tome – dovoljno je, moglo se čuti na predstavljanju knjige posvećene upravo ovom karlovačkom humanitarcu.

Na knjizi su radila četiri autora – pater Tomo Rumenjak tako donosi Bencetićevu biografiju, povjesničar Milan Kruhek govori o njegovu pastoralnom i kulturnom radu, Zvonimir Gerber pak govori o Braći hrvatskog zmaja, družbi kojoj je Bencetić pripadao, a Antonio Bosio suradnju između franjevca i tadašnjeg poglavarstva u karitativnom radu. Kako kaže Bosio ta suradnja je bila vrlo uspješna i plodna.

Podsjetimo, 2011. godine povodom 130. godišnjice rođenja Bencetića podignuta je spomen ploča na zgradi “Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži” na Baniji . Tamo je, naime, od 1928. do 1945. bila pučka kuhinja i prvi karlovački dječji vrtić. Knjiga bilježi i taj događaj. Iako izdana u skromnoj nakladi od svega 200 primjeraka, mnogi je smatraju vrlo vrijednom.

Svi zainteresirani knjigu će moći nabaviti u Franjevačkom samostanu, a možda se nađe i na policama nekih knjižara, kažu autori.