Odvjetnici protiv fiskalizacije

KARLOVAC – Hrvatska odvjetnička komora podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom po kojem se fiskalne blagajne primjenjuju i na odvjetnike.

Stvara se negativna slika prema odvjetništvu, osobito podizanjem Ustavne tužbe, kaže predsjednik Odvjetničkog zbora Karlovca Nenad Mamula, ispada kako želimo skriti svoje prihode, odnosno da ne želimo izdavati račune za svoju djelatnost, dodaje, te kaže kako to nije tako, jer odvjetnici jesu porezni obveznici i izdaju račune za svoje usluge. Također su podložni poreznim kontrolama.

Osnovni motiv koji je odvjetničku komoru vodio pri podizanju tužbe je zaštita zakonitosti, odnosno u HOK-u smatraju kako je članak 3. Zakona o fiskalizaciji suprotan članku 27. Ustava. Ovo nije jedini Zakon protiv kojeg je HOK podnio Ustavnu tužbu, dodaje Mamula, te kaže kako je pravo svakog pojedinca, te pravne osobe da podignu tužbu, ako smatraju da je Zakon protivan Ustavu. Jedino su odvjetnici u Poljskoj, te Albaniji obveznici fiskalizacije.

U Karlovačkoj županiji ima 55 odvjetnika, s tendecijom povećanja broja, naime već idući tjedan otvara se jedan novi odvjetnički ured. Hoće li Ustavna tužba biti uspješna ili ne, ostaje nam vidjeti, u svakom slučaju, 1. travanj sve je bliže, a time i početak provođenja Zakona o fiskalizaciji za obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja, u koje spadaju i odvjetnici.