KABA

“Diploma nije dovoljna” – novi projekt HZZ-a i CCI-a

KARLOVAC – “Diploma nije dovoljna” naziv je novog projekta karlovačke podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Partner na projektu je Centar za civilne inicijative, a sufinanciran je od strane Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 156.557,70 eura, a provedba će trajati 18 mjeseci.

Naime, prema podacima HZZ-a u 2012. godini rast broje nezaposlenih bio je najveći kod visokoobrazovane radne snage. U Karlovačkoj županiji bilo je ukupno 1.080 nezaposlenih osoba s višom/visokom stručnom spremom. Trideset posto od tih osoba bilo je dugotrajno nezaposleno.

Prema evidenciji savjetnika za posredovanje pri zapošljavanju, dugotrajno nezaposlenim visokoobrazovanim osobama nedostaju “soft skills” – komunikacijske vještine, samopouzdanje, asertivnost i sposobnost donošenja odluka što ih čini manje konkurentnima na tržištu rada. S druge strane, nedostaje im bilokakvo radno iskustvo, a poslodavci sve više zahtijevaju tražitelja posla s kompetencijama koje uključuju ne samo jaku akademsku pozadinu, nego i praktične vještine koje će im omogućiti da se brzo prilagode okolini radnog mjesta. Projekt uključuje 60 korisnika za koje će biti organiziran trening za “soft skills”, a zatim će 40 korisnika pohađati trening sa upravljanje projektim ciklusom, a 20 korisnika trening za poduzetništvo.

Nakon dvotjednih radionica i savladavanja teoretskog dijela, polaznici će imati priliku odraditi 240 sati u nekoj javnoj ustanovi ili organizaciji, odnosno poduzeću svojevrsnu “praksu” gdje će uz pomoć mentora raditi na vlastitim projektnim prijedlozima ili projektnim planovima. Za svakog korisnika će biti tiskana “Knjiga kompetencija”s kojom će se predstavljati poslodavcima na dogovorenim razgovorima za posao.

S obzirom da je opći cilj ovog projekta povećati društvenu uključenost i zapošljivost dugotrajno nezaposlenih visokoobrazovanih osoba u Karlovačkoj županiji do kraja provedbe projekta, ožujka 2014., planirano je da korisnici uspješno završe treninge, da se u suradnji s mentorima napiše barem pet kvalitetnih projektnih prijedloga i isto tako barem pet poslovnih planova, da svaki korisnik obai pet razgovora za posao te barem troje polaznika započne vlastiti posao.

omicron