Vila Anzić postala Kuća slavnih karlovačkog planinarstva

KARLOVAC – Sinoć je u Vili Anzić otvorena Kuća slavnih karlovačkog planinarstva za koji su zaslužni Planinarski savez grada Karlovca u suradnji s Centrom za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu “Braća Seljan” te Planinarskim društvom Karlovac kao suorganizatorima.

Ove godine karlovački planinari obilježavaju tri važna jubileja. 90 godina organiziranog planinarenja u Karlovcu, 70. obljetnicu prvog alpinističkog uspona te stotu godišnjicu smrti istraživača Mirka Seljana. Uzevši u obzir dugogodišnju tradiciju teško je reći koji su to osobe koje su zadužile karlovačko planinarstvo, rekao nam je predsjednik Planinarskog saveza grada Karlovca Mladen Kuka. Također je teško i nabrojati koje su to sve vrhove osvojili Karlovčani, ali uvijek se radi o nekima na kojima je bio mali broj Hrvata.

U planinarskoj kući slavnih tako se mogu vidjeti imena i biografije 60-ak ljubitelja prirode, a popis će se još i širiti. Osim slika najpoznatijih karlovačkih istraživača Mirka i Stjepana Seljana, zidove Vile Anzić, između ostalog, krase razne zemljopisne karte, dokumenti, fotografije sa ekspedicija, zapisnik sa osnivačkog sastanka podružnice Hrvatskog planinarskog saveza, biografija Dragojle Jarnević, klupski dresovi i još mnogo toga.