Odluka o sanaciji Opće bolnice Karlovac

KARLOVAC -Jednoglasno su vijećnici Županijske skupštine donijeli odluku da Vlada Republike Hrvatske provede sanaciju Opće bolnice Karlovac. Ukupni dug bolnice je 47 milijuna kuna, koje ni ova ustanova, a niti županija trenutno ne mogu pokriti. Stoga će karlovačka bolnica biti prepuštena na upravljanje državi.

Karlovačka bolnica posljednjih 5 godina uložila je 58 milijuna kuna u obnovu infrastrukture, te modernizaciju poslovanja. Znatna sredstva ulažu se i u edukaciju djelatnika, a u bolnici radi najveći broj stručnjaka od njenog osnutka. Valja istaknuti kako postojeći dug datira još iz 2001. godine kada je županija preuzela upravljanje nad bolnicom, naime već tada dug je bio 33 milijuna kuna, da bi se do 2008. popeo na sadašnju razinu od 47 milijuna.

Iako nevoljko, odluku su podržali svi klubovi zastupnika, svjesni kako je nemoguće na drugi način sanirati gubitke. Iz kluba zastupnika HDZ-a istaknuli su kako se samo nadaju da će ova priča završiti pozitivno. Porastom cijene energenata, lijekova i ostaloga rasli su troškovi, a rashodi su smanjeni za 8 milijuna kuna u prošloj godini, kaže Bruno Kurelić iz kluba zastupnika SDP-a. Zadnjih 5 godina od HZZO-a nije naplaćeno čak 140 milijuna kuna, dodaje.

Razmišljanja kluba vijećnika HDZ-a dijeli i župan Ivan Vučić, on smatra kako je odluka o sanaciji potrebna, jer drugog načina nema, no način na koji je Vlada donijela novi Zakon smatra nekorektnim, jer nitko nije razgovarao niti sa predstavnicima županija, niti ravnateljima bolnica.

Nova Vlada nije zakidala bolnicu u dotacijama, a politika ni u jednom trenu nije ušla kroz vrata ove ustanove, kaže ravnatelj Nedjeljko Strikić.

U svakom slučaju hrvatsko zdravstvo ne očekuje dobra godina, naime već sada je mjesečni budžet bolnica smanjivan, a troškovi rastu. Hoće li još neka zdravstvena ustanova Karlovačke županije završiti pod okriljem države ostaje nam vidjeti.