KABA

Ugrađeni kalorimetri u zgradi na Rakovcu – investicija “teška” 400 tisuća kuna

KARLOVAC – Prvi čovjek Karlovca Damir Jelić i direktor Gradske toplane Inoslav Latković obišli su zgradu u ulici Izidora Kršnjavog na Rakovcu. Naime, radi se o zgradi koja je u centralnom toplinskom sustavu grada Karlovca i u koju su krajem listopada prošle godine ugrađeni kalorimetri za kontrolu potrošnje toplinske energije.

Predstavnik stanara Jakov Kristić tako je istaknuo da ih je investicija ugradnje kalorimetara za svaki od ukupno 30 stanova koštala oko 400 tisuća kuna. Pritom je Grad Karlovac sufinancirao troškove uređaja sa 60 tisuća kuna dok je vlasnik stana izdvojio između pet i sedam tisuća kuna, ovisno o veličini stana, a ostalo se pokrilo iz pričuve. Nediljko Lišnić je stanar zgrade od 1972. godine, a otkrio nam je kako je za prosinac 2011. godine za dvo i pol sobni stan grijanje morao platiti 900 kuna, a nakon ugradnje kalorimetara, protekle godine za isti mjesec račun mu je iznosio 450 kuna, što smatra značajnom uštedom.

Direktor nove Toplane Latković je kazao kako je to odličan primjer koji pokazuje značaj ugradnje kalorimetra te kao s tim projektom nastavljaju dalje.

Gradonačelnik Jelić je kazao kako je Grad Karlovac lani za sufinanciranje ugradnje kalorimetara osigurao 600 tisuća kuna, a ove godine isti iznos za ugradnju razdjelnika. Što se tiče odvajanja iz sustava toplane, Jelić je rekao kako je Vladi, Saboru i HERA-i uputio dopis u kojem traži neka razmotre pitanje odvajanja, jer da princip od sto posto potrebnih suglasnosti ne može zaživjeti.