KABA

Sa tržišta povučeno mlijeko Vindije i Dukata

HRVATSKA – Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju mlijeka sa tržišta, proizvođača Vindija i Dukat, u svrhu prevencije i zaštite potrošača zbog sumnje na povećanu koncentraciju Aflatoksina M1. Nakon službenog uzorkovanja mlijeka kod tih proizvođača te po nalazu Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca veljače.

Radi se o Vindijinom trajnom mlijeku 2,8% m.m., pakiranje od 1 l, s rokom valjanosti do 3. srpnja 2013., te homogeniziranom i steriliziranom mlijeku 2,8% m.m., pakiranje od 1 l, s rokom valjanosti do 24. i 31.svibnje 2013. S tržišta je povučeno i Dukatovo trajno mlijeko, također 2,8% m.m., pakiranje 0,5 l, s rokom valjanosti do 24. lipnja 2013. i trajno mlijeko Lagano jutro, 2,8% m.m., pakiranje 1l, s rokom valjanosti do 25. travnja 2013.

Ovim putem Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače kako nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih, no predlažu potrošačima da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju Hrvatske, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje. Po novim saznanjima, Ministarstvo poljoprivrede pravovremeno će obavijestiti javnost, stoji u priopćenju.