Na Zavodu ništa novog; nezaposlenost i dalje u porastu

KARLOVAC – Sa Zavoda za zapošljavanje ni u prvom mjesecu ove godine nema dobrih vijesti. Nezaposlenost je i dalje u porastu. Naime, na kraju siječnja u evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Karlovcu evidentirano je 12.341 nezaposlena osoba, što je u odnosu na protekli mjesec povećanje za 3,5%. U odnosu na siječanj prošle godine došlo je do povećanja nezaposlenosti za 2,7%.

U Republici Hrvatskoj na Zavodu za zapošljavanje krajem siječnja je evidentirano 372.003 nezaposlenih osoba što je povećanje za 3,8% u odnosu na protekli mjesec te povećanje od za 11,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U siječnju se na karlovački Zavod za zapošljavanje prijavilo 1.070 osoba, što je u odnosu na protekli mjesec povećanje za 247 osoba, odnosno 30%. Udio novoprijavljenih osoba u ukupnom broju nezaposlenih na kraju siječnja iznosio je
6,7%. Novoprijavljeni najviše dolaze iz nekog oblika radnog odnosa, te redovitog školovanja i neaktivnosti.

S druge strane tijekom mjeseca iz evidencije nezaposlenih u Karlovcu odjavljeno je 647 osoba, od toga 310 zbog zaposlenja, 72 zbog zaposlenja na temelju drugih poslovnih aktivnosti te 265 osoba, koji su iz evidencije izbrisani zbog nekih drugih razloga.

Od ukupnog broja nezaposlenih 6 890 (55,8%) su žene, a 5 451 (44,2%) su muškarci. U odnosu na prošli mjesec udio nezaposlenih žena se smanjio odnosno udio muškaraca se povećao za 1 postotni bod.