Napredak projekta ”Samozbrinjavanje djece s posebnim potrebama”

KARLOVAC – Projekt suradnje Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac i Medicinske škole Karlovac traje već petu godinu i oplemenjuje se novim sadržajima i aktivnostima. Ove školske godine na inicijativu ravnateljice Medicinske škole Jasminke Štajcer, učenici su počeli jedan dio praktične nastave obavljati u Centru pod nadzorom svoje voditeljice Marije Prebeg.

-Ova inicijativa je hvalevrijedna, ukoliko daje svoj dobar početak zajedničkom življenju u budućnosti. Buduće medicinske sestre, liječnici, njegovatelji svojim zalaganjem i pristupačnošću već sada prožimaju živote onih kojima je potrebna podrška i pomoć, a u isti mah izgrađuju svoju struku u ozračju posebne ustanove. Nije zanemariva činjenica da u zadnjih nekoliko godina broj zainteresiranih za studije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu porastao je za 250-300 %, zahvaljujući upravo povezanosti naše ustanove sa srednjim školama grada Karlovca. Suradnja sa srednjim školama u obliku kojem provodi naš Centar, jedinstvena je na području Hrvatske i ovog dijela Europe. Mnogi bi nas htjeli u tom slijediti, ali nemaju te mogućnosti. Mi smo prepoznali obrazovni potencijal grada Karlovca i postojeće mreže škola te dobro iskoristili mogućnosti naše sredine, tvrdi ravnatelj Centra.

Učenici Medicinske škole Karlovac provodili su tako akciju mjerenja tlaka i šećera za učenike i djelatnike. Istovremeno je dio učenika u odgojno-obrazovnim skupinama, provodio radionice o zaštiti zdravlja prema stručnim sugestijama medicinske sestre Centra Sandre Mahečić.