KABA

Tribina “Odgoj naše djece-roditelji, škola, crkva”

KARLOVAC – Tribina na temu “Odgoj naše djece-roditelji, škola, crkva” održana je sinoć u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića. Tribina je održana u organizaciji Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika i Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, podružnica Karlovac. O vrlo aktualnoj temi govorila je prof. Ljilja Vokić.

– Djeca se prvenstveno odgajaju u obitelji i to je zapravo mjesto u kojem se djeca rađaju, i sasvim je logično da se odgajaju od onih koji su ih rodili, a to su otac i majka ili šira obitelj, bake i djedovi. Inače, najljepše se odgajaju djeca u brojnijoj obitelji, kaže Vokić. Važna komponenta u odgoju djeteta je i škola, koja osim što je obrazovna može biti odgojna.

– Nastavnici mogu djelovati najsnažnije svojim primjerom. Naravno, djeca vole red. U to sam se uvjerila kroz dugi niz godina radeći u školstvu. Ukoliko im se red ponudi, oni će ga vrlo rado prihvatiti, naravno ukoliko ta ponuda nije nasilna, nego jedna topla ljudska ponuda. To bi trebala biti partnerska ponuda, onda je logično da će oni prihvatiti sve ono što smatraju da je dobro i moralno, navodi Vokić, dodajući treću komponentu koja nije manje važna od prve dvije, a to je Crkva.

– Oni koji vjeruju u Boga znaju da je to Crkva, bilo katolička ili pravoslavna.

Dakle, bilo koja crkva onima koji pohađaju vjeronauk može pružiti onu jednu duhovnu nijansu koju ne može dati škola, a i mnoge obitelji su također na određenoj razini s koje također djeci ne mogu pružiti duhovnost. Da se netko ne uvrijedi reći ću da ni meni moji roditelji, iako su bili vjernici, nisu mogli pružiti razinu duhovnosti koju su mi dali moji vjeroučitelji. Dakle odgoj je vrlo važan i mislim da mu treba posvećivati sve više važnosti, na žalost odgoj je danas dobrim dijelom zapušten, poručila je Vokić

Nekadašnja ministrica obrazovanja, a danas ravnateljica jedne zagrebačke gimnazije komentirala je i jednu od najakutalnijih tema danas u Hrvatskoj, odnosno iznijela je svoj stav prema zdravstvenom odgoju točnije spornom modulu.

– Moj stav je da su roditelji po Ustavu RH članku 63 odgovorni za odgoj svog djeteta, i mislim da im to pravo nitko ne može oduzeti.

Ne znam jeste li pratili da je sud u Strasbourgu norveškim roditeljima koji su bili protivni jednom takvom modulu dao za pravo i preporučio javnim školama, kako kaže profesorica Omejec, predsjednica Ustavnog suda, pravo izbora, naglasila je Vokić. Vokić je za kraj kazala kako postoji pravo izbora na vjeronauk u školama.

– Ako nije katolički vjeronauk u jednoj većinskoj katoličkoj zemlji obvezan, za rezliku od skandinavskih zemalja gdje je luteranski obvezan, onda bi i sve drugo trebalo biti izbornost, kazala je Vokić misleći da bi također i zdravstveni odgoj trebao biti izborni predmet.