Tribina Foruma žena SDP-a

KARLOVAC – Forum žena SDP-a Karlovačke županije organizirao je tribinu pod nazivom “Lokalni izbori 2013. – žene i muškarci ravnopravno”. O ravnopravnosti na predstojećim lokalnim izborima govorila je saborska zastupnica i predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Hrvatske Gordana Sobol.

Situacija što se tiče omjera žena i muškaraca u izvršnim i zakonodavnim tijelima nije savršena, mjesta za pomake ima, no Sobol smatra kako će mlađe generacije uspjeti ostvariti ravnopravnost. Mi smo tradicionalno zemlja u kojoj se politika još uvijek smatra muškim poslom, a mnoge žene radije preuzimaju ulogu majke, kućanice i radnice, te se na taj način odriču političke karijere i djelovanja, smatra Sobol.

Na sljedećim parlamentarnim izborima na listama bi, bilo da ih predlažu stranke ili da su nezavisne, trebalo biti 40 posto žena. Tako bi se počela primjenjivati odredba koja je u zakon o ravnopravnosti ugrađena još 2008. godine, ako ne ispoštuju odredbu stranke će plaćati kazne. Sobol kaže da je i ta solucija moguća, jer se u nekim zemljama ostvarila, no nada se kako se to neće dogoditi u Hrvatskoj.