Božičević: Nisam protiv tehnologije, ali reda mora biti!

DUGA RESA – Ravnatelj dugoreške Osnovne škole Vladimira Nazora Krešimir Božičević odlučio je kako će učenicima koje uhvati da koriste mobitele tijekom nastave uređaje oduzimati. Taj njegov potez neki od roditelja su osudili, a neki pozdravili. Odluku, kaže, nije donio preko noći i od nje ne misli odustati.

Je li mobitelu mjesto u školi, pitanje je oko kojega se ne mogu usuglasiti mnogi učitelji, ravnatelji i roditelji. Neki smatraju da je, vođeni mišlju “što ako se djetetu nešto dogodi”. No, složit će se ovi drugi, mobitel je davnih dana prestao biti uređaj koji se koristi za slučaj nužde te se pretvorio u igraću konzolu ili, nažalost, statusni simbol. Da mobitel i školska klupa ne idu zajedno shvatio je ravnatelj Božičević koji strogo kažnjava korištenje uređaja tijekom nastave.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mobiteli_1.mp3}

Poticaj mu je dala i nova odluka resornog ministarstva o ukidanju ocjena na polugodištu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mobiteli_2.mp3}

Ravnatelj je i roditelje upoznao sa svojom odlukom poslavši im dopis u kojem objašnjava da su sukladno članku 13. Pravilnika o kućnom redu mobiteli u školi strogo zabranjeni. U obavijesti tako stoji da je učitelj ovlašten učeniku oduzeti mobitel, a o svemu mora obavijestiti roditelje. Ako se učenika uhvati da pod nastavom surfa internetom, pika po Facebooku ili snima učitelja i druge učenike, prijeti mu oduzimanje mobitela koji se vraća roditeljima na kraju nastavne godine. Dosad je, kaže Božičević, zabilježen samo jedan takav slučaj.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mobiteli_3.mp3}

Na pitanje što reći roditeljima koji se boje da njihovom djetetu ne bi slučajno pozlilo, a nema se kako javiti, odgovara:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mobiteli_4.mp3}

Red, rad i disciplina moraju postojati. Ako sada to ne dovedemo u red onda će te iste učenike pitati, kad se upišu u srednju školu, što ste dosad radili. Nisam protiv tehnologije, ali treba postaviti jasna pravila da bi se djeca pridržavala reda, zaključuje ravnatelj.