KABA

Spomen na pukovnika HV Ivana Čulu

KARLOVAC – Navršava se 20 godina od pogibije pukovnika Ivana Čule, osnivača topništva pri karlovačkoj 110. brigadi Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske, a kasnije i načelnika topništva u Četvrtoj gardijskoj brigadi. Na toj funkciji tragčno je stradao 9. ožujka 1993. godine obilazeći svoje suborce nedaleko od Novigrada.

Svake godine predstavnici Udruge 110. brigade ZNG/HV posjete mjesto stradavanja pukovnika Ivana Čule kod Novigrada i njegovo posljednje počivalište na splitskom gradskom groblju Lovrinac. Tako će biti i ovog petka i subote, najavljuje predsjednik Udruge pripadnika 110. brigade Vladimir Benko.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/benko_1.mp3}

Ivan Čule bio je veliki vojni znalac ali iznad svega veliki domoljub, ocjenjuju njegovi suborci. Počeo je u Stodesetoj i prije nego što je 1991. godine bilo moguće uopće razmišljati o osnivanju topništva jer topničkih oruđa jednostavno u to vrijeme nije bilo. A kad se došlo do prvih, zahvaljujući upravo Ivanu Čuli, već su bile pripremljene i posluge za njih. Posebno je bio značajan pad skladišta oružja bivše JNA u Skradniku kada su u ruke branitelja stigli i prvi topovi, minobacači i haubice. Sa prva tri topa u to vrijeme karlovački su branitelji po prvi puta mogli ozbiljnije uzvratiti neprijatelju.