Spomenička renta – Grad osigurao 600 tisuća kuna, natječaj se otvara 7. ožujka

KARLOVAC – Tvrtka Inkasator sinoć je organizirala drugo edukativno predavanje za sve predstavnike stanara, stanare, obrtnike i sve koji su zainteresirani za korištenje spomeničke rente. Predavanje su održale pomoćnica gradskog pročelnika za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Martina Furdek Hajdin i stručna suradnica za gradnju Kristina Benko.

Kao i prošle godine, Grad Karlovac je osigurao 600 tisuća kuna, a uobičajena praksa je da se sredstva raspodjeljuju za objekte koji su zaštićena pojedinačna kulturna dobra ili se nalaze u zaštićenoj povijesnoj cjelini grada Karlovca. Prioritet imaju objekti koji se nalaze u zoni A, a to je karlovačka Zvijezda.

Sredstva su namijenjena za uređenje pročelja zgrada, zamjena stolarije, uređenje krovišta te statička sanacija. Za prijavu na natječaj potrebno je prethodno odobrenje Ministarstva kulture, na osnovu kojeg se izrađuje troškovnik planiranih radova koje potom odobrava nadležni Konzervatorski odjel.

Prošle su godine sredstva usmjerena na rekonstrukciju Hrvatskog doma i izradu dokumentacije za uređenje Trga bana Josipa Jelačića i oružane uz uređenje još desetak stambenih objekata. Maksimalni omjer u kojem se financiraju radovi je 50 posto. Natječaj će biti otvoren 7. ožujka, a rok za podnošenje zahtjeva je 45 dana, zaključno sa 22. travnja.