DIZALA IZVAN FUNKCIJE U M. VRHOVCA, TRGU P. SVAČIĆA, I. KRŠNJAVOGA I T. UJEVIĆA – STANARI OGORČENI

KARLOVAC – Nakon revizije proteklih dana zatvorena su dizala u zgradama u ulici Maksimilijana Vrhovca 11, na Trgu Petra Svačića broj 1 i 3, Izidora Kršnjavog 8c i Tina Ujevića 1. U zgradi u Grabriku, jedinoj od gore navedenih, u ponedjeljak je tvrtka Inkasator tako stavila oba lifta izvan funkcije. Obavijest je iznenadila stanare koji su ogorčeni na postupak ove gradske tvrtke koji su onemogućeni u obavljanju svakodnevnih obaveza.

Nakon više od 20 dana provedenih na rehabilitaciji u Varaždinskim toplicama vremešni Ante Jurilj, koji je vezan uz kolica posljednje četiri godine, nije mogao niti zamisliti da će ga, kad se vrati kući, dočekati neugodno iznenađenje. Naime, kako je dugo izbivao, nije znao da je dizalo u njegovoj zgradi upravo toga dana stavljeno izvan funkcije i kako nema kako doći do svoga stana na četvrtom katu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ante_jurilj.mp3}

Da oba lifta ne rade, predstavnika stanara Mirka Janjatovića informirao je jedan od stanara telefonom.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mirko_1.mp3}

Tvrdi kako su ih trebali obavijestiti na vrijeme da će do toga doći.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mirko_2.mp3}

Kao razlog zatvaranja tvrtka Inkasator navodi kako dizalo ne ispunjava sve zahtjeve prema Pravilniku o sigurnosti dizala, odnosno činjenicu da dizala nemaju zaštitna vrata. Ne bi bilo problema da barem jedan od liftova radi. No, kako je u zgradi 64 stana plus dva poslovna prostora, sveukupno oko 200 stanara, mnogima od njih, pogotovo starijim osobama koje su teško pokretne, invalidima i roditeljima s malom djecom, ovo je stanje neprihvatljivo i onemogućava im izlazak iz kuće i obavljanje svakodnevnih obaveza.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mirko_3.mp3}

Koliko će stanari morati čekati dok im se život ponovno vrati u normalu, ne zna, ali Janjatović kaže kako će nakon što dobije ponude od izvođača odmah krenuti u izradu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mirko_4.mp3}

Cijelu situaciju kratko je prokomentirao i direktor Inkasatora Nikola Rogoz.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rogoz_1.mp3}

Tvrdi kako brzina rješavanja pitanja isključivo ovisi o suvlasnicima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rogoz_2.mp3}

I ovoga puta vidimo da se sve prelama na leđima onih koji se nalaze najniže u hranidbenom lancu, a dok se sve odgovorne strane ne smisle što će učiniti ljudi će se ponovno morati zadovoljiti s time da “tako mora biti”. Ostaje pitanje zašto se tek sada postupilo prema odredbama Pravilnika, to jest, zašto se liftovi nisu na vrijeme prilagodili.