Karlovac i Topusko u konkurenciji za nagradu EDEN

KARLOVAC – Devet hrvatskih destinacija konkurira za europsku nagradu EDEN – Europsku destinaciju izvrsnosti. Među njima su Topusko i Karlovac.

EDEN je akronim za Europske destinacije izvrsnosti, projekt koji promiče modele održivog razvoja turizma kroz Europsku zajednicu. Projekt se zasniva na nacionalnim natjecanjima koja se održavaju svake godine, a rezultiraju izborom turističke “destinacije izvrsnosti” za svaku zemlju sudionicu.

Ova europska potraga za izvrsnošću u turizmu se razvija oko godišnje teme, koju odabire Komisija zajedno s relevantnim nacionalnim turističkim tijelima. Ova tema funkcionira kao lajtmotiv: dosad su ruralni turizam, nematerijalna baština i zaštićena područja bile glavne teme projekta EDEN.

Ovogodišnja tema je Pristupačni turizam, pa će prijavljene destinacije biti ocjenjivane prema kriterijima razvoja turističke ponude pristupačne i dostupne osobama s invaliditetom, osobama starije životne dobi ili s različitim tjelesnim ograničenjima.

Karlovac se za ovu nagradu kandidirao 2010. godine kada je ušao u uži krug, a pobjedu je odnio Nin. Zašto su se i ove godine odlučili kandidirati ispričala je direktorica karlovačkog Turističkog ureda Tihana Bakarić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/eden_1.mp3}

Turistička zajednica je kandidaturu poslala u suradnji s Gradskom upravom i Udrugom za osobe s invaliditetom Karlovačke županije, a krajem ožujka će u obilazak grada doći komisija koja će bodovati prijavljene gradove i mjesta.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/eden_2.mp3}

Ključna značajka izabranih destinacija je njihova predanost društvenoj, kulturnoj i okolišnoj održivosti. Povjerenstvo će tako ocijeniti devet destinacija koje su ostvarile više od 100 bodova u predizboru. Najviše bodova dobio je Grad Varaždin, a slijede Svetvinčenat, Terme Jezerčica, Daruvar, Topusko, Karlovac, Tuheljske toplice, Krapina i Čakovec.