Odlučeno je – 266. poglavar Katoličke crkve je argentinski kardinal Jorge M. Bergoglio – Franjo I.

VATIKAN – Argentinski kardinal iz Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio, novi je poglavar Katoličke crkve. Naime, nakon nešto više od jednog dana od početka konklave jučer u 19,05 iz dimnjaka Sikstinske kapele krenuo je bijeli dim koji označava da je iščekivanju došao kraj i da je izabran nasljednik Benedikta XVI. Bilo je to peto glasovanje 115 kardinala koji su sudjelovali u konklavi, a za izbor 266. poglavara Katoličke crke trebala je dvotrećinska većina, odnosno najmanje 77 glasova. U Vatikanu se okupilo veliko mnoštvo vjernika, procjenjuje se više od 40 tisuća.

Ime novog pape objavio je Jean Louis Tauran, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog i to tradicionalnom izrekom “Habemus papam!”. Novi papa izabrao je ime Franjo I. Uzveši u obzir da se radi o redovniku, isusovcu, odabir imena ne čudi. Premda je riječ o konzervativcu, za njega se navodi da je i sklon reformama. Premda se nagađalo da bi mogao biti izabran mlađi papa, Bergoglio je zapravo bio jedan od najstarijih kandidata među kardinalima.

Nakon 1300 godina ovo je prvi papa izvan Europe, ali i prvi papa iz ovog kontemplativnog reda. Pred njim stoje veliki izazovi.

– Sada ćemo započeti taj put biskupa i naroda, put ljubavi i povjerenja među nama, molimo za nas, molimo za cijeli svijet da ostvarimo bratstvo, rekao je novi papa nakon molitve i zamolio vjernike da se pomole za njega, a potom je uputio i svoj blagoslov Urbi et orbi, odnosno Gradu i svijetu.