KABA

Tounjski most dobiva poštansku markicu

TOUNJ – Restaurirani i jedinstven u ovom dijelu Europe Tounjski most i sam Tounj uskoro će imati vrhunsku promociju. Naime, Hrvatska pošta uskoro izdaje poštansku marku s motivom ovog mosta. Na taj način sam Tounj će biti prezentiran po čitavom svijetu što će imati veliki značaj u turističkoj promidžbi općine, ali i cijelog karlovačkog kraja.

Ovo je veliko priznanje za sve koji su dragovoljnim radom kipove rimskih legionara izvadili iz kanjona rijeke Tounjčice i postavili ih restaurirane na Tounjski most u suradnji s Ministarstvom kulture RH i Konzervatorskim odjelom u Karlovcu. Cijela priča trajala je punih 18 godina, točnije još od 1992. godine kad je prvi kip rimskog legionara izvađen i postavljen na obližnji vidikovac.

Bogatstvo naše povijesti i dalje bi ležalo na dnu Tounjčice zatrpano muljem i kamenjem da nije bilo vrijednih ljudi iz Tounja. Podsjetimo kipovi su se tamo našli jer su ih u II Svjetskom ratu srušili zajedno s gornjim katom mosta.

Most je 1972. obnovljen, a kameni rimski legionari i natpisne ploče u potpunosti su vraćeni 2011. godine, nakon punih 68 godina.

Promocija poštanske markice, prema riječima načelnika općine Tounj Ivana Sopeka, bit će u travnju.