KABA

U Franjevačkom samostanu otvorena izložba o istaknutom biskupu Jurju Dobrili

KARLOVAC – U dvorani Franjevačkog samostana danas je otvorena izložba o istaknutom biskupu, tiskaru, ali i preporoditelju istarskih Hrvata Jurju Dobrili. Rezultat je to suradnje Državnog arhiva u Pazinu i onog karlovačkog, a povod za izložbu je 200. obljetnica od Dobrilinog rođenja 16. travnja 1812. godine.

Ukupno 14 plakata smještenih na sedam panova donosi dosad neobjavljeno arhivsko gradivo o životu i radu Jurja Dobrile. Upotpunjeno je fotografijama, portretima Dobrilinih suvremenika, bakropisima, novinskim člancima i citatima iz arhivskih izvora koji nisu uvršteni u sam postav. Kroz deset cjelina prati se Dobrilin život – od školovanja u karlovačkoj gimnaziji i boravka u franjevačkom sjemeništu, njegovo djelovanje na čelu porečko pulske i tršćansko koparske nadbiskupije, zatim kao zastupnik naroda Istre, preporoditelj, autora molitvenika, basni i prevoditelj.

Knjiga “Kraljevska gimnazija Karlovac” Dragice Gršić donosi pisani trag da je Dobrila pohađao ovu karlovačku školu. Dobrila je gimnaziju završio 1832. godine. Tada su je vodili franjevci, imala je šest razreda, a glavni su predmeti bili vjeronauk, latinski i grčki. Ako vas zanima više o životu ovog istaknutog biskupa izložbu možete pogledati u Franjevačkom samostanu do 2. travnja.