KABA

Brojne akcije čišćenja i edukacije najmlađih povodom godine voda

KARLOVAC – Odlukom Ujedinjenih naroda 2013. godina proglašena je godinom vode. Također, svake godine 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda s ciljem senzibiliziranja javnosti o važnosti očuvanja ove prirodne vrijednosti. Tako su se danas na platou iznad Korane okupili brojni predstavnici karlovačkih eko udruga, ustanova, tvrtki te predstavnici gradske uprave i najavili kako će u mjesecima koji slijede organizirati brojne akcije čišćenja te edukacije za najmlađe, kazao je pomoćnik gradskog pročelnika za društvene djelatnosti Goran Jakšić.

Tom prigodom gradonačelnik Karlovca Damir Jelić je napomenuo kako je jutros održao sastanak sa generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem koji je sa grupom svojih stručnjaka obilazio karlovački kraj, odnosno, kritične zone poplave, a potom su razgovarali o mogućim planovima zaštite Karlovca od poplava. Plišić je optimistično najavio financijsku podršku u završetku sustava obrane od poplave. Naime, samo u ovogodišnjoj poplavi načinjena je šteta od oko 5 milijuna kuna, a troškovi obrane od poplave iznosili su još sto tisuća kuna. Ono što će biti prioritet Hrvatskih voda je izgradnja pregrade Brodarci, u dogledno vrijeme izgradnja ustave Šišljavić, nadogradnja ustave Brodarci te ispusna ustava Kupčine.

Jelić zaključuje kako je čitava Strategija razvoja Karlovca usmjerena ka održivom razvoju. U akciju će se, između ostalih, uključiti i ronioci Kluba podvodnih aktivnosti Karlovac koji ove godine slavi 35. godišnjicu rada te Udruga za zaštitu okoliša koja je osnovana na Dan voda prije 17 godina. Schmuck je podsjetila da Karovac osim četiri rijeke ima nekoliko mineralnih izvora tako da ove godine Udruga planira građane, ali i školace upoznati sa minimalno dva mineralna izvora koja su nekoliko stotina godina u upotrebi.

Osim toga, u petak 22. i subotu 23. ožujka, najavljuju iz tvrtke Vodovod i kanalizacija organiziraju dane otvorenih vrata od 8 do 14 sati na pročistaču otpadnih voda u Gornjem Mekušju. Zainteresirani građani će moći saznati sve o pročistaču, vrijednoj opremi nabavljenoj preko IPA programa dok će oni najmlađi moći čuti priču o kapljici karli kako bi se upoznali o važnosti očuvanja voda. Osim njih, u subotu akciju čišćenja organizira i Društvo za istraživanje i snimanje krških fenomena Dinaridi koji pozivaju sve volontere da im se priključe toga dana u 10 sati kako bi očistili deponij na Drežniku.