KABA

Ogulin ponovno u akciji “Sat za planet Zemlju”; Karlovac još razmišlja

KARLOVAC/OGULIN Mnogi hrvatski gradovi će 23. ožujka postati dijelom najveće ekološke volonterske akcije na svijetu – „Sat za planet Zemlju”. Akciju je pokrenula WWF, svjetska nevladina organizaciju za zaštitu prirode. “Earth hour” ide već sedmu godinu za redom. Riječ je o najvećoj svjetskoj volonterskoj akciji za očuvanje našeg planeta. Akcija se temelji na pozivanju građana, tvrtki te gradova da 23.ožujka u 20 sati i 30 minuta ugase svjetla na jedan sat. I ovogodišnja akcija temelji se na kampanji ‘Ja hoću! A ti?‘, kojom se brojni stanovnici svijeta obvezuju što će napraviti za spas planeta.


Uz 147 svjetskih zemalja, akciju su prošle godine podržala 32 hrvatska grada i svi relevantni domaći mediji. Podsjetimo, protekle godine Dubrovnik je ugasio Zidine i Stradun, u Splitu je u mrak utonuo zvonik Sv. Duje, te riva i južno pročelje Dioklecijanove palače. I Pula se priključila akciji ugasivši svijetla u Areni. Osim navedenih gradova akciji su se priključili Zadar, Rijeka, Osijek, Vukovar, Zagreb, Opatija, Šibenik, Rab, Koprivnica, Varaždin, i cijela Makarska rivijera te Ogulin. Inače, Ogulin već drugu godinu za redom sudjeluje u ovoj akciji, saznajemo od Karmele Matić, glasnogovornice grada Ogulina.


– Sudjelujemo već dvije godine, a odlučili smo se na poticaj jedne naše udruge koja je pristupila toj akciji, a to je udruga Hrvatski katolički zbor Mi iz Ogulina. Oni su nas potakli, mi smo prihvatili tu akciju i rado u njoj sudjelujemo kako bismo pokazali da smo ekološki osviješteni i da možemo sudjelovati u jednoj takvoj akciji, kaže Matić. Tako će 23. ožujka od 20 sati i 30 minuta na sat vremena uži centar Ogulina utonuti u mrak.


Hoće li se Karlovac pridružiti ovoj akciji još nije poznato? Naime, u Gradskoj upravi još uvijek nisu upoznati s temeljnim ciljevima ove akcije te nisu sigurni mogu li zamračiti dio grada, saznajemo iz gradske uprave.

Nadamo se da će potaknuti našim upitom ipak Karlovac staviti na listu onih gradova koji će se ove godine priključiti akciji koja ima za cilj probuditi ekološku svijest na globalnoj razini. Ukoliko to ne učine ove nadamo se da će onda 2014. godine podržati akciju “Sat za planet Zemlju”.