KABA

Akcija umirovljenici zajedno za izgradnju vrtića

KARLOVAC – Vrtići i smještajni kapaciteti koje oni pružaju u Karlovcu tema je konferencije za novinare koju su danas ispred vrtića na Turnju održali predstavnici Akcije umirovljenici zajedno. Vodstvo stranke upozorilo je na dugogodišnje stanje prema kojem svi roditelji koji žele svoju djecu upisati u vrtić u Karlovcu to ne mogu učiniti.

-Naša su djeca i unuci naše najveće blago i naša budućnost. Stoga apeliramo na potrebu izgradnje novih kapaciteta za smještaj predškolske djece, kazao je predsjednik stranke Drako Križanić. Križanić je dodao da iako postoje pozitivni pomaci u tom smislu kao vrtić na Turnju, te vrtić na Švarči čija je gradnja u planu toj temi treba ubuduće treba posvetiti puno više vremena i truda. Na loše stanje sa smještajnim kapacitetima u gradskim vrtićima upozorio je i tajnik stranke Predrag Korać.

-Stanje danas u gradu možemo opisati kroz rad dviju ustanova, a to su dječji vrtić „Karlovac“, koji prima 600 djece i dječji vrtić „Četiri rijeke“, koji prima 540 djece. Ako procijenimo na osnovu zadnjeg popisa stanovništva da u Karlovcu živi oko 2300 djece predškolskog uzrasta vidljivo je da gotovo polovina roditelja djece uopće i ne podnose zahtjev za smještaj u vrtić. Trebamo se upitati zašto je tome tako i da li je dobar dio roditelja takvim stanjem uopće demotiviran za podnošenje zahtjeva. Treba uzeti u obzir da su neki vrtićki objekti stariji 30 i više godina, kazao je Korać.

Korać smatra kako u karlovačkim vrtićima ima itekako ima prostora za poboljšanje standarda rada djelatnika, a time i bolje sigurnosti i zadovoljstva naše djece. Akciju umirovljenici zajedno zabrinjava i to što neki vrtići u Karlovcu s ulaskom u Europsku uniju više neće zadovoljavati standarde pa im prijeti zatvaranje.

– Prvi koji neće zadovoljiti je vrtić “Bubamara”, zatim vrtić “Švarča” i na kraju vrtić “Rakovac” koji je star 34 godine, upozorio je dopredsjednik stranke Pavao Umnik.