KABA

Međunarodni dan osoba s Down sindromom

KARLOVAC – Međunarodni dan osoba s Down sindromom obilježava se na današnji dan od 2011. godine. Datum 21. ožujka simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. U Hrvatskoj prema Registru osoba s invaliditetom ima 1528 osoba s ovim sindromom, a najveći broj, odnosno 55 % je osoba mlađih od 19 godina.

Najveći problem s kojim se suočavaju u karlovačkoj udruzi za Down sindrom Karlovac je financiranje osobnih asistenata koji su djeci uključenoj u redovne vrtićke i školske programe neophodni. U 8 godina postojanja Udruge broj osoba s Down sindromom porastao je sa 39 na 53 osobe, od čega je njih 23-oje uključeno u rad Udruge.

Karlovačka Udruga jedna je od prvih koja je započela s programom uključivanja djece u redovne vrtićke programe, no nažalost sa financijskom krizom javio se i problem financiranja osobnih asistenata, kojih ionako nema dovoljno za sve potrebe. Upornošću Udruga ovaj problem nastoji se riješiti, te ukazati kako osobe s Down sindromom mogu biti punopravni članovi društva.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=zDrIoxwZSJQ}