KABA

Svjetski dan zaštite šuma

KARLOVAC – Svjetski dan zaštite šuma obilježava se 21. ožujka i prilika je da se podsjeti na važnost šuma i njihove zaštite. Šumske površine u svijetu su se, prema podacima Ujedinjenih naroda, u zadnjih 15 godina smanjile za više od trostruke površine Njemačke.

I dok je u razvijenim zemljama svijeta najveći problem kako zaustaviti eksploataciju šuma, u našoj zemlji koja je ne tako davno pogođena ratom nastoji se šumske površine očistiti od mina. A upravo je Karlovačka županija dobar primjer kako se vlastitim snagama može riješiti problem mina, tvrdi ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Miljenko Vahtarić.

“Karlovačka županija ne sjedi prekriženih ruku, ona sa svojim sredstvima pokušava ubrzati ovaj proces i ima još dosta posla pred nama. Još je ostalo za riješiti gotovo 67 kilometara kvadratna minski sumnjivog prostora na području županije. Od toga je nekakvih 37 posto poljoprivrednog zemljišta, najviše pašnjaka, a ostatak su šume. Tu ćemo pokušati naći dodatna sredstva da taj problem čim prije riješimo”, naglasio je Vahtarić početkom tjedna kad je svečano potpisan Memorandum o razumijevanju između Karlovačke županije i ITF-a (ITF Enhancing Human Security) temeljem kojeg Karlovačka županija i ITF udružuju sredstva za potrebe razminiranja. Svaka od dviju strana potpisnica Memoranduma udružile su iznos od 350 tisuća kuna, koji će biti iskorišten za razminiranje miniranog prostora u Karlovačkoj županiji. A do tada šumske predjele koji su minirani gledati ćemo izdaleka jer samo u našoj je županiji od rata zabilježeno 182 minska incidenta sa 264 stradalih osoba. Od toga je čak 60 osoba izgubilo život. Inače ovih dana u Šumarsko drvodjeljskoj školi Svjetski dan šuma obilježava se svečano nizom predavanja i izložbom fotografija “Šuma okom šumara” koja je gostovala u New Yorku, u zgradi Ujedinjenih naroda.

Drveće i šume su tijekom povijesti bile izvori inspiracije za priče, legende, mitove i običaje koji su se prenosili tijekom generacija. Nadamo se da šume neće biti zaboravljene i da će baš kao i ovim šumarima koji su šumski trenutak zaustavili u objektivu, šume i dalje mnogima biti inspiracija.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/sume_2013/*{/rokbox}