KABA

Karlovčanima za obnovljive izvore energije 3,4 milijuna kuna

KARLOVAC – U 1.793 kućanstava s područja Karlovca i Karlovačke županije Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost građanima će s ukupno 3,4 milijuna kuna sufinancirati ugradnju opreme za korištenje obnovljivih izvora energije, odnosno razdjelnika toplinske energije i radijatorskih termostatskih ventila. Rezultati su to natječaja koji je Fond objavio sredinom prosinca prošle godine, a na koji su aplicirali Karlovačka županija i Grad Karlovac, pojasnila je glasnogovornica Fonda Lidija Tošić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/fond_tosic.mp3}

Radi pripreme potrošne tople vode koja se može koristi i kao potpora grijanju sredstva su odobrena za ugradnju 70 solarnih toplinskih kolektora i 93 kotla na biomasu. Građani koji žive u obiteljskim kućama će tako, nakon što Županija i Grad odaberu korisnike, od Fonda po pojedinom sustavu za korištenje obnovljivih izvora energije moći dobiti do 12.000 kuna. Isti iznos sredstava po pojedinom stanu dobit će građani koji žive u stambenim zgradama.

S ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti u zgradarstvu, a time i ušteda za krajnje potrošače toplinske energije, kao i smanjivanja negativnih utjecaja na okoliš u Karlovcu, u 1630 stanova koji su priključeni na centralizirani toplinski sustav ugradit će se razdjelnici toplinske energije i radijatorski termostatski ventili vrijedni oko 3,5 milijuna kuna. Dio sredstava, najmanje 10 posto od ukupne investicije, planiran je u gradskom proračunu, a 1,4 milijuna kuna će vlasnicima stanova biti osigurano iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.