KABA

Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u EU

KARLOVAC/HRVATSKA – Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za ulazak u EU, zadnje izvješće monitoringa je pozitivno. Izvanredna sjednica Vlade jučer je održana u svečarskom tonu, s porukom povjerenika za proširenje Štefana Fülea kako smo drugačija zemlja od one s početka pregovora, ali da sada ne smijemo zaspati.

Bilo bi slavodobitno reći da je posao završen. Završen je ovaj dio posla. Ovo je kraj početka, kazao je premijer Zoran Milanović na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Vlade. Naime pozitivno izvješće odnosi se na cjelokupnu pripremljenost Hrvatske za ulazak u Europsku uniju, kaže tajnica Savjeta za europske integracije Marijana Tomičić.

To znači da se u Hrvatskoj u ovih 10 godina provođenja reformi vidi pozitivan pomak u segmentu tržišnog natjecanja, posebno u ptivatizaciji brodogradilišta koja je Europi i bila najvažnija. Prema naprjed se kreće i u pravosuđu gdje postoji strategija do 2020. godine prema kojoj bi se smanjila sudska infrastruktura, te skratili sudski postupci, napominje Tomičić.

U pregovorima se Slovenija najviše spominjala kao najveći problem. No već 2. travnja Slovenija će ipak ratificirati pristupni ugovor.

Sada Ministarstvo regionalnog razvoja užurbano priprema velike regionalne projekte kojima bi Hrvatska po ulasku u Uniju povukla što više sredstava strukturnih fondova. Jer raditi na projektima, a najviše i dalje na reformama ne smijemo prestati, ni mi kao nova članica kao što to čine ostale države Europske unije kako bi što bolje napredovale, zaključuje Tomičić.

Od 27 članica još ih 7 do 1. srpnja treba ratificirati pristupni ugovor, kada postajemo 28 zvjezdica na zastavi Europske unije. A hoće li Europa opravdati naša očekivanja te hoće li nam zaista biti bolje, moći ćemo ocijeniti i brže nego što mislimo.