KABA

Udruga Slobodna škola iz Plaškog zahvaljuje županu na pomoći

PLAŠKI – Udruga Slobodna škola – društvo za promicanje demokratskog obrazovanja poslala nam je pismo zahvale županu Ivanu Vučiću zbog pomoći općini Plaški nakon što su ih ove godine pogodile velike poplave. Pismo koje potpisuje predsjednica udruge Slobodna škola, profesorica Dragana Bolješić – Knežević, prenosimo u cjelosti.

Udruga Slobodna škola – društvo za promicanje demokratskog obrazovanja provela je u naselju Janja Gora, Plaški, građansku inicijativu vezanu za stradanje ovdašnjeg stanovništva od poplave koja je nastupila nakon obilnog snijega i kiše u siječnju ove godine.

Mještani Janje Gore su učestalo upozoravali nadležne na činjenicu da prirodne tokove voda treba očistiti, ali za to nikako nije bilo sredstava. Platili su visoku cijenu jer su bili poplavljeni.

Još u šoku od nemilog događaja, ipak su se organizirali, sami popisali štetu i poslali pismeno izvješće direktno gospodinu Vučiću, županu Karlovačke županije. Općina nije smatrala da je potrebno reagirati jer su procijenili da se ne radi o elementarnoj nepogodi.

Međutim, gospodin Vučić ipak je pokazao primjerenu dozu empatije prema stradalnicima i odredio isplatu štete u iznosu od 10% od navedenog ukupnog iznosa za 20 – ak obitelji, žitelja Janje Gore. Premda se to može činiti malo, važno je jer je ova gesta daleko vrjednija nego materijalna pomoć koju pruža. Mještanima je izuzetno drago da se čuo njihov glas i da su prepoznate njihove potrebe i ovim se putem zahvaljuju gospodinu Vučiću.

Navodno je i na razini Općine Plaški došlo do pomaka u razmišljanju te su zatražili od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje naknadu za 20 ljudi koji će u programu javnih radova, čim se otopi snijeg (da, još ga ima!) započeti radove čišćenja slivnih vodenih puteva ne bi li se ubuduće prevenirali ovakvi nemili događaji.

U vremenu u kojem živimo građani se trebaju usmjeriti jedni na druge i organizirano nastupati u cilju ostvarivanja ciljeva za dobrobit zajednice i svih u njoj.

Dragana Bolješić – Knežević, prof.
Predsjednica udruge Slobodna škola