Vučić: Što je sa studijom utjecaja na okoliš?

KARLOVAC -Trasa nizinske pruge očito je jedan od problema koji zabrinjava velik dio stanovnika županije. Hoće li biti promjene trase nizinske pruge oko koje se prošli tjedan raspravljalo i na sastanku župana Ivana Vučića, te gradonačelnika Karlovca Damira Jelića sa predstavnicima HŽ Infrastrukture, zanimalo je HDZ-ovog Ivana Krznarića.

O potrebi promjene trase nizinske pruge i prostornog plana Karlovačke županije svoje mišljenje iznijeli su i SDP-ovci. Korespondenciju između župana Ivana Vučića i gradonačelnika Karlovca Damira Jelića smatraju neobičnom. Kao da ne pripadate istoj stranci, ustvrdio je Stjepan Mikulandrić (SDP) 2008. godine prihvatili ste Prostorni plan sa rješenjem trase nizinske pruge, nakon toga potpisani su ugovori i planovi, znate li koje posljedice bi imalo odustajanje, odnosno izmjena trase, te tko bi odgovarao za to, pita Mikulandrić. Klub SDP-a još je tada zatražio istočniju varijantu trase, koja bi zaobilazila Karlovac, no to niste prihvatili, podsjeća. Kukurikali smo, ali niste nas čuli.

Prije 10-ak godina kada je odlučeno da se krene u izgradnju nizinske pruge od Botova do Rijeke, to je bio jedan od starteških planova, podsjeća Vučić. Usklađenje Prostornih planova županije sa koridorom pruge spušteno je na jedinice lokalne samouprave. Kukuriku koalicija u svom planu 21 imala je infrastrukturne projekte koje sada uoči izbora treba pokrenuti, ja se pitam zašto se kreće u Karlovačkoj, a ne Primorsko – goranskoj županiji, koja još nije uskladila svoj prostorni plan sa trasom pruge, kaže Vučić. Zašto se ne ide u izgradnju iz smjera Rijeke, nastavlja.

Problem je što ne postoji Studija utjecaja na okoliš, kaže dalje Vučić, te smatra kako je neozbiljno kretati u projektiranje prije nego se izradi Studija. Podržavam nizinsku prugu, no gradimo je od Horvata do Josipdola, a nakon toga ne znamo kamo ni gdje. Nemojmo politizirati, veliki je ovo projekt, ali sagledajmo sve propise, zaključuje Vučić.