KABA

Katolički vjernici slave Veliki petak

KARLOVAC – Katolički vjernici danas slave Veliki petak. Veliki petak je Kristov smrtni dan i oduvijek dan posta i nemrsa.

Kod Katolika, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Ne jede se meso toplokrvnih životinja niti mesne prerađevine, a dopušten je jedan cjeloviti obrok. Prema svjedočanstvu iz 2. st., post je bio strog, bez uzimanja ikakvoga jela i pića četrdeset sati. Voda i kruh bili su dopušteni samo bolesnicima i slabima. Taj post nije korizmen, tj. pokornički, već vazmen, jer govori o življenju prijelaza iz muke u uskrsnuće.

To je jedini dan u godini kada nigdje nema svete mise, ali je u crkvama posebno liturgijsko spomen-zborovanje poslije podne. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju razmljišljajući o Isusovoj muci.

Tri su dijela tih obreda: služba riječi, klanjanje križu i pričest. Budući da na Veliki petak do podne nema nikakvih obreda, u mnogim je crkvama tradicionalni i vrlo posjećeni pučki križni put.