web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Grad Karlovac u 2013. godini gotovo 3,5 mil. kuna izdvaja za poticaje u poljoprivredi

KARLOVAC – Grad Karlovac je u proteklih pet godina uložio više od 11 miliju na kuna u poljoprivredu i ruralni razvoj kroz razne pomoći i poticaje proizvođačima te izgradnju infrastrukture. Program danas broji više od 300 korisnika, a jedan od korisnika subvencija i potpora je i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Rožman koji se bavi uzgojem krava i proizvodnjom mlijeka koje je danas obišla zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković.

Biserka i Dragutin Rožman na svojem imanju u Seljanima trenutno imaju 136 komada goveda, od čega 60 mliječnih krava, 50-ak junica, a ostalo telad. Prošle su godine proizveli nešto više od 248 tisuća litara mlijeka. U protekle četiri godine od Grada su dobili 150 tisuća kuna poticaja i zadovoljni su suradnjom, iako im je trenutna situacija daleko od bajne, no nadaju se da će, kad kriza prođe, daleko dogurati.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/krave_1.mp3}

Prošlu su godinu muku mučili sa sušom i vrućinom, a zbog vremenskih nepogoda u posljednje vrijeme imaju problema jer su im obilne količine vode potopile bale sijena koje imaju na livadama u Drežniku, Mekušju, Husju i Vodostaju. Za razliku od Grada, od države ne dobivaju nikakve poticaje.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/krave_2.mp3}

Imaju pravo na 180 tisuća kuna poticaja koje neće vidjeti. Dogradonačelnica Marina Kolaković je napomenula kako ove godine planiraju za poljoprivredu i ruralni razvoj planiraju iz gradskog proračuna izdvojiti gotovo 3 i pol milijuna kuna.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/krave_3.mp3}

Ujedno je pozvala sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače da se odazovu na natječaj Grada Karlovaca za kapitalne projekte u poljoprivredi težak 400 tisuća kuna, a koji će omogućiti povlačenje sredstava za rekonstrukciju ili izgradnju objekata, nabavu mehanizacije, selekcijskih grla stoke i drugo koji je otvoren do 15. travnja.