web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Street generation i grafiter Kool Koor u Karlovcu

KARLOVACKarlovačka udruga Carpe diem organizator je bilateralne razmjene mladih i udruge Kilombo iz Bruxellesa pod nazivom Street generation. Street Generation je projekt koji se zasniva na suradnji mladih iz Belgije i Hrvatske te uključuje mlade s manje mogućnosti, a tema je kultura i umjetnost. Budući da se radi o mladima koji su bez odgovarajuće roditeljske skrbi i mladim migrantima, te kao takvi su na neki način izolirani i prepušteni ulici, sama ideja projekta zasniva se na razvoju “ulične” umjetnosti – radionicama i izradi grafita. Ova tema, koju partnerska organizacija Kilombo provodi već godinu dana, dobro je prihvaćena od navedene ciljane skupine mladih u njihovoj zajednici. Kako u Karlovcu ne postoje organizirani oblici ovakvog umjetničkog izražavanja, grupa mladih, štićenika Doma za djecu Vladimir Nazor te volonteriudruge oduševljeno su prihvatili ovu ideju te ju razradili u projekt.

Cilj ovog projekta je uključivanje mladih s manje mogućnosti u aktivno sudjelovanje u zajednici kroz temu ulične umjetnosti, koja je mladima vrlo bliska te tako identificiraju zajedničke vrijednosti koje dijele s mladima iz Belgije tj. Europe. Predrasude, nacionalizam/rasizam i netolerancija česta je pojava osobito prema mladima koji su iz drugačijeg društvenog okružja – druge rase, nižeg društvenog i socijalnog statusa. Ovaj projekt bavi se mladima koji su u svojim sredinama često izolirani i neprihvaćeni u društvu.  Kroz ovaj projekt progovaramo o netoleranciji prema „drugačijima”, jačamo svijest mladih da su dio europske obitelji koja potiče različitosti jer su upravo one ono što nam obogaćuje život u cjelini, kažu u udruzi.

Razmjena mladih započela je 1. travnja s međusobnim upoznavanjem sudionika te upoznavanjem s poviješću grafita, Street Art-a, subkulturama… Drugi dan razradili su i odabrali teme grafita koji će nastati, a dalje nastavljaju s razradom boja te izradom grafita na javnoj površini.

Predviđena mjesta su u ulici Vlatka Mačeka u Karlovcu. Jedan grafit planiran je na zidu obale rijeke Kupe, koja je zemljopisna granica između Balkana i Europe te ima simboličko značenje.

– Upravo tom simbolikom željeli smo potaknuti mlade sudionike da raspravljaju o granicama – što one predstavljaju u životu, da li nas zaista djele ili spajaju te na koji način ih možemo srušiti i zajednički graditi novu budućnost. Navedeni pojam granice odnosi se na sve prepreke na koje nailazimo u životu, a posebice među mladima s manje mogućnosti, poručuju iz Carpe diema.

Nažalost, zbog obilne kiše i visokog vodostaja rijeke Kupe nije moguće oslikavati navedeni zid.

Voditelj radionice grafita je priznati street art umjetnik Kool Koor koji već 37 godina izrađuje grafite po cijelom svijetu. Svoju karijeru započeo je po predgrađima i podzemnim željeznicama New Yorka još 1976. Preko uličnih izložbi do izložbi u prestižnim galerijama i muzejima došao je i do Karlovca da mlade uputi u živopisni svijet grafita.

Street_Generation_2

Street_Generation_3