KARLOVAC –Veseli ruksak za cijelu obitelj” novi je projekt gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, kojim će se nastojati potaknuti na čitanje knjiga djeci i njihovu ranu pismenost. Projekt je predstavljen na Međunarodni dan dječje knjige koji se obilježava 2. travnja.


– Uz lijepu obljetnicu naše knjižnice koja proslavlja 175. rođendan naš Odjel za djecu i mladež nastoji svake godine, povodom Međunarodnog dana dječje knjige, održati neku akciju ili radionicu. Ove godine to je promocija novog paketa usluga. Ujedno to je i početak akcije „Čitaj mi“, koju provodi Hrvatsko knjižničarsko društvo. Ta akcija se odnosi na poticanje čitanja knjiga djeci naglas od najranije dobi, od rođenja nadalje. Pa smo i mi početak te akcije odlučili obilježiti nečim malo drugačijim od naše standardne usluge, kazala je ravnateljica Bišćan.


Gradska knjižnica za sada ima na raspolaganju 4 vesela ruksaka za posudbu. U ruksaku se nalazi slikovnica za djecu, CD s pričom, ginjol lutka za malo kućno kazalište i stručna knjiga za odrasle, o odgoju ili zdravlju njihovog djeteta. Uz to u ruksaku se nalazi i knjiga utisaka u koju će svoje doživljaju moći upisati svi oni koji posude veseli ruksak. Veseli ruksak može se posuditi na sedam dana. Iako ih je sada tek četiri na raspolaganju iz knjižnice poručuju da dolazi još veselih ruksaka.


– Istraživanja su pokazala da čitanje priča djeci od najranije dobi doprinosi njihovom razvoju te da takva djeca bolje komuniciraju s drugom djecom i odraslima, lakše se uklapaju u svoju sredinu i na taj način razvijaju svoje čitalačke vještine i navike, dodala je Bišćan.

Vesele ruksake već su jučer posudili mladi Karlovčani i veselo ih odnijeli svojim kućama te uposlili mame, tate, bake i djedove.