USKOK prihvatio Švegarovu žalbu na odbacivanje kaznene prijave protiv gradonačelnika Jelića

KARLOVAC – Slučaj prodaje karlovačkog gradskog zemljištva tvrtki Centar gradnja ipak se nastavlja. Nakon što je prije nešto više od mjesec dana zamjenik županijske državne odvjetnice u Karlovcu Mladen Krajačić, odbacio kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Damira Jelića, voditelj građanske inicijative Stop Korupciji Domagoj Švegar u konzultaciji s timom pravnika inicijative, uložio je žalbu na ovakvu odluku.

S obzirom da je Mladen Krajačić ujedno i zamjenik ravnatelja USKOK-a, Švegar je prigovor uložio Kolegiju ovog Ureda, koji je prihvaćen kao osnovan. Švegar u obrazloženju navodi kako smatra da u istrazi nisu provedene sve potrebne dokazne radnje, da su izjave osumnjičenika i svjedoka pogrešno protumačene te kako postoji opravdana sumnja u objektivnost karlovačkog voditelja istrage, jer naime jedan od osumnjičenika radio je zajedno s njime, kaže Švegar.

Podsjetimo, na natječaju za prodaju zemljišta Grad Karlovac postavio je jedini uvjet, a to je da se upalti jamčevina od 1,7 milijuna kuna, što Centar gradnja nije učinila, no grad je svejedno toj tvrtki prodao zemljište. Vlasnik Vladimir Sever zemljište je kupio za 8,8 milijuna kuna da bi ga istovremeno prodao tvrtki F.K.T. za čak 16 milijuna kuna. Ova je tvrtka pak htjela kupiti zemljište od grada na natječaju, međutim vlasnik nije imao informaciju o prodaji, jer je oglas objavljen samo u Karlovačkom tjedniko, a jamčevinu je trebalo uplatiti u roku od 8 dana, kaže Švegar. Nadalje istiće kako je sporna činjenica je li to zemljište uopće gradsko jer Ivan Plavetić već godinama tvrdi da zemljište nije gradsko već njegovo, a dok je istraga bila u tijeku, Plavetić je dobio, kaže, i potvrdu državnih institucija da je upravo on vlasnik dijela prodane parcele.

Švegar je na kraju izrazio nepovjerenje u rad karlovačkog DORH-a, pogotovo u situacijama kada se u svojstvu osumnjičenika nađu visoko pozicionirani obnašatelji vlasti, ali je i nadodao da svi koji sumnjaju na kršenje zakona, takve slučajeve prijave DORH-u. Ukoliko prijava bude odbačena, Švegar napominje da se obratite na e-mail adresu stopkorupciji.ka@gmail.com, a ova inicijativa će vam pomoći u daljnjoj pripremi žalbe.